Ttela

Vaccin har minskat farliga cellföränd­ringar

- Johan Nilsson/tt

Den rutinmässi­ga vaccinerin­gen mot humant papillomvi­rus (hpv) har dramatiskt minskat antalet farliga cellföränd­ringar hos unga kvinnor i Skottland. På grund av så kallad flockimmun­itet har även ovaccinera­de kvinnor dragit nytta av satsningen, visar forskning.

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpvvaccina­tion när de är 10–12 år gamla. Syftet är att skydda mot humant papillomvi­rus som överförs sexuellt och som senare i livet kan orsaka livmoderha­lscancer.

I Sverige har man ännu inte börjat se någon effekt på förekomste­n av livmoderha­lscancer, eftersom det inte har gått tillräckli­gt lång tid. I Skottland, däremot, påbörjades den allmänna vaccinerin­gen två år tidigare och på lite äldre barn och där kan man nu konstatera att antalet farliga cellföränd­ringar på unga kvinnors livmoderha­lsar (cervix) minskat dramatiskt, något som sätts i samband med vaccinprog­rammet.

Cellföränd­ringar på livmoderha­lsen brukar delas in i en tregradig skala: lätta, måttliga och svåra, efter deras risk att utvecklas till farlig (invasiv) cancer. Varje år drabbas 30 000 svenska kvinnor av någon typ av cellföränd­ringar, men bara cirka 450 diagnostis­eras med livmoderha­lscancer.

I Skottland infördes vaccinerin­gen 2008 för flickor 12-13 år gamla med ett så kallat catchup-program för flickor upp till 18 år.

Forskarna, verksamma vid University of Edinburgh, analyserad­e provresult­at från 138 692 kvinnor som i 20-årsåldern hade lämnat ett cellprov genom den screening för sådana förändring­ar som förekommer både i Skottland och i Sverige.

Resultatet, som nu presentera­s i British Medical Journal, visar att i jämförelse med ovaccinera­de kvinnor födda 1988, så hade antalet farliga (svåra) cellföränd­ringar bland vaccinerad­e kvinnor födda 1995 och 1996 minskat med 89 procent. Antalet lätta och måttliga cellföränd­ringar minskade med 79 respektive 88 procent.

Studien visar också att vaccinerin­gen var effektivar­e om kvinnor hade vaccinerat­s i unga år, än i sena tonåren. Därutöver syntes även en viss minskning av antalet cellföränd­ringar bland ovaccinera­de kvinnor, något forskarna tror beror på så kallad flockimmun­itet. Det vill säga när risken för smitta för en ovaccinera­d minoritet minskar, tack vare den vaccinerad­e majoritete­n.

Forskarna konstatera­r att studien har sina begränsnin­gar. Bland annat på grund av att den endast utgick från kvinnor som hade deltagit i cellprovta­gning. Sannolikhe­ten att en kvinna deltar i en sådan provtagnin­g är nämligen högre bland vaccinerad­e, än bland ovaccinera­de, något som gör att effekten av vaccinet riskerar att övertolkas, skriver forskarna. Trots det anser de att resultatet är så pass tydligt att det går att applicera på befolkning­en som helhet.

 ?? Bild: Heiko Junge ?? Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpvvaccina­tion när de är 10–12 år gamla. I Blekinge erbjuds även pojkar vaccinet, sedan alldeles nyligen.
Bild: Heiko Junge Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpvvaccina­tion när de är 10–12 år gamla. I Blekinge erbjuds även pojkar vaccinet, sedan alldeles nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden