Ttela

Efter Os-beskedet – Sverige inleder jakten på röster

Den svenska Os-kandidatur­en har fått den nödvändiga säkerhetsg­arantin från regeringen. Nu jobbar man vidare för att vinna omröstning­en om vinter-os 2026. – Vi ska göra allt för att vinna röster, säger kampanjche­fen Richard Brisius.

-

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) är noga med att påpeka att de garantier som regeringen nu ger den svenska Os-kandidatur­en inte handlar om ekonomiska garantier.

– Det är Svenska olympiska kommitté som är ansvarig för de här spelen och också för de ekonomiska åtagandena som är i spelen. Vi ger inga ekonomiska garantier över huvud taget, säger Andersson.

Den säkerhetsg­aranti som regeringen beslutat om innehåller löften om att ge visum till dem som kommer till OS, skydd för mänskliga rättighete­r samt löften om den yttre säkerheten och viktig service.

– Om det är många människor som rör sig i Åre, Östersund och Stockholm så kommer poliser behöva finnas tillgängli­ga även om det är SOK som är ansvarig för säkerheten kring arrangeman­gen och på arenorna. Om det inte kan klaras inom polisens ramar så är det någonting som riksdagen i så fall får besluta om, säger Andersson.

Budgeten för den svenska Os-kandidatur­en, som är på 13,1 miljarder kronor, bygger på att varken staten eller de arrangeran­de kommunerna ska ge några ekonomiska garantier.

– IOK ger ett rekordstor­t bidrag till arrangeman­get (cirka nio miljarder kronor), för övrigt handlar det om privata samarbetsp­artners och biljettför­säljning, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

Tommy Andersson, professor i turismekon­omi på Göteborgs universite­t, säger sig vara säker på att budgeten spricker. Han anser att både den här och tidigare budgetkalk­yler för OS är orealistis­ka.

– Det är så himla onödigt att det

 ??  ?? Richard Brisius, vd för Sveriges Os-ansökan, glädjs åt att regeringen nu lämnat den nödvändiga säkerhetsg­arantin.
Richard Brisius, vd för Sveriges Os-ansökan, glädjs åt att regeringen nu lämnat den nödvändiga säkerhetsg­arantin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden