Ttela

”Man vill liksom inte ha någon utan erfarenhet”

Nyheter: Regeringen föreslår sänkt arbetsgiva­ravgift för de som anställer ungdomar mellan 15 och 18 år. Restaurang­ägaren Goran Babovic tycker det är en jättebra idé, men han kommer nog inte själv anställa fler tonåringar på grund av förslaget.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15 Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Förslaget i vårbudgete­n om sänkta arbetsgiva­ravgifter ska få fler ungdomar i jobb. Ett bra förslag, tycker flera. Men frågan är om det faktiskt kommer göra någon skillnad i praktiken?

Regeringen och samarbetsp­artierna föreslår i vårbudgete­n att arbetsgiva­ravgiftern­a för unga mellan 15 och 18 år sänks med två tredjedela­r.

Den sänkta avgiften gäller löner upp till 25 000 kronor i månaden.

Tanken är att ungdomarna ska få lättare att hitta extrajobb på helger och lov, arbetet ska inte inverka på skolgången.

Ulrica Sundén Berger, ordförande för Företagarn­a i Vänersborg, är nöjd med förslaget.

– Ja, absolut, det är jättebra. Det är rätt väg att gå. Det är otroligt viktigt att hjälpa ungdomarna ut på arbetsmark­naden men det tar tid att lära upp dem, säger hon.

Fast helst hade hon sett att de gamla reglerna kom tillbaka där avgiften var sänkt för alla upp till 26 år.

Det är otroligt viktigt att hjälpa ungdomarna ut på arbetsmark­naden men det tar tid att lära upp dem.

Goran Babovic är restaurang­chef på Briggen på Överby. Han berättar att han ofta har praktikant­er från högstadiet och även praktikant­er som studerar till kock på sin restaurang. Även han tycker att det är en bra grej med förslaget att sänka

Ulrica Sundén Berger ordförande i Företagarn­a i Vänersborg

arbetsgiva­ravgiften. Men det kommer nog inte göra att just han anställer fler tonåringar.

– Man vill liksom inte ha någon utan erfarenhet. Man måste ha lite servicekän­sla och så, det är det som det handlar om. Och de flesta unga har inte det, säger Goran Babovic.

Den yngsta som arbetar på Goran Babovics restaurang i dag är 22 år och medelålder­n ligger runt 30-35 år, uppskattar han. Den stora nackdelen med unga som anställda är just bristen på erfarenhet menar han.

– Då måste man lära upp dem från början och då är det lite så här: är det värt att betala? Sedan kanske de inte tycker det är roligt och då har man liksom gjort jobbet i onödan. Annars så är det jättebra att de vill sänka arbetsgiva­ravgiften, säger Goran Babovic.

Annica Plate Kihlstrand, sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen norra Älvsborg, tror inte att de ungdomar som är inskrivna hos dem kan dra särskilt mycket nytta av reformen. De är ofta äldre än 18.

– Men på lång sikt skulle det kunna leda till att ungdomar får arbetslivs­erfarenhet och ett nätverk. Och det skulle kunna göra att de har lättare att få jobb efter gymnasiet.

Men Annica Plate Kihlstrand är inte helt övertygad om att satsningen får någon större effekt.

– Svårt att säga om det är tillräckli­ga stimulanse­r, säger hon.

Dessutom påpekar hon att de yrken en person under 18 kan jobba med är relativt få.

Anders Blomster, butikschef på Ica Kvantum i Vänersborg, ser inte den här satsningen skulle påverka deras verksamhet i någon större utsträckni­ng.

– Vi får mycket ansökninga­r från personer i den åldern men vi har inte jättemånga som jobbar hos oss. Vi har några extrajobba­re som återkommer men de är äldre, runt 20. Den här reformen har inte så stor påverkan på oss, säger han.

Planerna är att förslaget ska träda i kraft den 1 augusti i år. Och kostnaden för staten blir omkring 380 miljoner kronor.

 ?? Bild: Ida Österberg ??
Bild: Ida Österberg
 ?? Bild: Ida Österberg ?? Goran Babovic, är restaurang­chef på Briggen i Överby. Han tycker det är en bra idé med sänkt arbetsgiva­ravgift för ungdomar, men han kommer nog inte själv anställa några tonåringar om förslaget går igenom. ”Man vill liksom inte ha någon utan erfarenhet. Man måste ha lite servicekän­sla och så,” säger han.
Bild: Ida Österberg Goran Babovic, är restaurang­chef på Briggen i Överby. Han tycker det är en bra idé med sänkt arbetsgiva­ravgift för ungdomar, men han kommer nog inte själv anställa några tonåringar om förslaget går igenom. ”Man vill liksom inte ha någon utan erfarenhet. Man måste ha lite servicekän­sla och så,” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden