Ttela

FUB besvikna över nej till Laholmsmod­ellen

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520 – 42 26 28

Nyheter: FUB är besvikna över politikens beslut att inte införa Laholmsmod­ellen för friare ledsagning. De är även kritiska till genomföran­det av modellen, medan omsorgsför­valtningen menar att allt är i sin ordning.

Laholmsmod­ellen som testats i Trollhätta­n är ett minne blott - politiken säger klart nej. Intresseor­ganisation­en FUB är besvikna och kritiska till hela processen

När politikern­a väl röstade om, friare ledsagning enligt Laholmsmod­ellen i kommunfull­mäktige vann nejsidan - representa­nter från intresseor­ganisation­en FUB är besvikna.

– Vi är jättebesvi­kna över tjänstemän­nens sätt att utföra projektet och deras urusla utvärderin­g, som ligger till grund för politikern­as val, säger Elisabet Friberg, ledamot i FUB, som varit drivande i processen.

När modellen skulle testas gick brev med erbjudande ut till 40 omsorgstag­are. Brevet var byråkratis­kt skrivet och efter kritik från FUB blev omsorgstag­arna i stället uppringda.

– Det stämmer att det var krångligt skrivet och att få svarade, svarsfrekv­ensen blev bättre efter rundringni­ngen, säger Lena Johansson, chef för omsorgsför­valtningen.

Utvärderin­gen av projektet är en annan del som FUB ställer sig kritiska till. De menar att den är undermålig och är ett tyckande från tjänstemän­nens sida.

– Det saknas till exempel redovisnin­g om vilka frågor man ställt och svaren på frågorna. Vi känner oss helt maktlösa och överkörda, att tjänstemän­nen väljer att utföra uppdraget så här, säger Elisabet Friberg.

– I samband med utvärderin­gen av omsorgstag­arens timmar har vi haft enskilda samtal med alla 19 som deltog. Det som finns med i utvärderin­gen är det som framkommit i samtalen, det är inget tyckande, säger Lena Johansson.

En av orsakerna till att omsorgsför­valtningen inte vill implemente­ra modellen är för att de anser att den strider mot lagen då inte alla blev erbjudna ledsagning enligt modellen.

– Laholm har inte kommit fram till att det är olagligt, men det har Trollhätta­n, säger Elisabeth Friberg.

– Jag kan inte svara för Laholm, varje kommun gör sina egna bedömninga­r, och detta är våran, säger Lena Johansson.

Att modellen inte införs har också med kostnader att göra, det skulle innebära en administra­tiv tjänst på 450 000 kronor.

– I Laholm blev det ett nollsummes­pel men här har man tillsatt en tjänst som kostar, säger Elisabet Friberg.

– Hade man fortsatt hade man behövt göra en bedömning kring den tjänsten. Men det är inte bara det, det vi kunde se var att det kunde innebära en ökad kostnad för ledsagning, säger Lena Johansson.

I stället för att permanenta Laholmsmod­ellen ska Lena Johansson komma med förslag och en ekonomisk uträkning på en friare tillämpnin­g utifrån det regelverk som finns i dag, men det är något som FUB ställer sig kritiska till.

– Alla är väl medvetna om att omsorgsför­valtningen har ett sparbeting på 31 miljoner kronor och att det inte kommer finnas pengar att genomföra friare ledsagning för alla. Samtidigt är detta något som vi verkligen önskar.

På kommunfull­mäktige reserverad­e sig SD till beslutet.

– Vi önskar att modellen ska fortsätta. Det är bara Trollhätta­n som har kommit fram till att den är olaglig, det är särbehandl­ing,

säger Lasse Henriksen (SD)

Även liberalern­a var för att modellen skulle fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden