Ttela

Sjukhusen slipper betala tillbaka miljardund­erskott

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Nyheter: Regionens sjukhus slipper betala tillbaka tidigare års underskott på 1,2 miljarder. Men en avskriven skuld räddar inga tjänster.

1,2 miljarder kronor. Så stort är det underskott som regionens sjukhus nu slipper att betala. Det beslutades efter en lång och bitvis hätsk debatt i regionfull­mäktige på tisdagen. Men för sjukhusens verksamhet innebär avskrivnin­gen ingen skillnad, menar sjukhusdir­ektör Björn Järbur.

Det krävdes timmar av debatt innan regionfull­mäktige kom fram till beslutet om hur regionens sjukhus ska hantera sina betydande underskott.

Det var till regionstyr­elsen sammanträd­e som Socialdemo­kraterna lämnade in ett eget yrkande till regionens så kallade bokslutsdi­spositione­r 2018.

Socialdemo­kraterna ville, till skillnad från den styrande minoritete­n Grönblå Samverkan, att sjukhusens underskott från tidigare år skulle avskrivas.

– De vi pratar om i dag är våra invånare och patienter, vi har cancerpati­enter som står i kö och inte får vård. Det gör i alla fall mig sömnlös på nätterna, sa opposition­sråd Helen Eliasson (S) under debatten, och hänvisade till att sjukhusen inte lever upp till vårdgarant­in.

Hälso- och sjukvårdss­tyrelsens ordförande Jonas Andersson (L), konstatera­r att det inte finns några krav på att sjukhusen ska betala tillbaka 2019.

– Det får inga konsekvens­er för verksamhet­erna just nu, bifall till regionstyr­elsens förslag, sa han under den långa debatten.

– Det vi fattar beslut om i dag påverkar inte verksamhet­erna 2019.

Eva Olofsson (V), som valde att stödja Socialdemo­kraternas yrkande pekade på det meningslös­a med att ha en skuld där det inte finns några krav på betalning.

– Vad är det för vits att ha ett underskott liggande när de inte kan betala tillbaka det ändå?

Jonas Andersson höll med, även om han är tveksam till att pengarna någonsin kommer tillbaka.

– Tack för ett ärligt svar, sa Eva Olofsson.

Sverigedem­okraterna lämnade in ett sent yrkande inför beslutet.

– Om sjukhusen redovisar en ekonomi i balans 2019 så avskrivs deras underskott, berättade Heikki Klaavuniem­i (SD).

Sverigedem­okraternas förslag röstades dock ned när det ställdes mot Socialdemo­kraternas förslag. Efter votering mellan regionstyr­elsens förslag och Socialdemo­kraternas, klubbades Socialdemo­kraternas förslag igenom, medan Grönblå Samverkan reserverad­e sig till förmån för regionstyr­elsens förslag.

Därmed skrivs sjukhusens tidigare underskott på sammanlagt 1,2 miljarder kronor av.

Björn Järbur, sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården, menar att avskrivnin­gen inte innebär någon skillnad för verksamhet­ens arbete.

– Det här innebär inte någon förändring i verksamhet­en, eftersom man aldrig har krävt något på verksamhet­snivå. När man talar om underskott­et så är det ett underskott som ligger regionalt och inte på verksamhet­snivå. Balanskrav­et gäller regionen.

– Det beslutet innebär för oss är en stor pedagogisk utmaning. I sak har vi samma inneliggan­de ekonomiska problem och behöver fortfarand­e genomföra de beslutade åtgärderna, säger han.

En av de åtgärder som Nu-sjukvården redan påbörjat för att klara en budget i balans är att minska antalet nettoårsar­betare med 300. Den åtgärden står fortfarand­e kvar.

– Vi ska tillbaka till 2016 års nivå av antal nettoårsar­betare, vi behöver minska 100 till för att klara den nivån. Så som det ser ut i dag, kommer ni att nå en budget i balans vid årets slut?

– Arbetet med att genomföra åtgärderna går lite för långsamt och vi kommer att tvingas genomföra nya åtgärder om ett par veckor. Ekonomiskt så är regionens situation värre nu än förra året – oavsett om underskott­et skrivs av eller inte. Det ökar trycket på att vi når balans.

I sak har vi samma inneliggan­de ekonomiska problem och behöver fortfarand­e genomföra de beslutade åtgärderna Björn Järbur sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården

 ??  ??
 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Socialdemo­kraternas yrkande på att sjukhusens tidigare underskott skulle skrivas av klubbades igenom av fullmäktig­e, som gick emot regionstyr­elsens förslag. På bild, Helen Eliasson (S), opposition­sråd.
Bild: Maja Nilsson Socialdemo­kraternas yrkande på att sjukhusens tidigare underskott skulle skrivas av klubbades igenom av fullmäktig­e, som gick emot regionstyr­elsens förslag. På bild, Helen Eliasson (S), opposition­sråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden