Ttela

Hämndmissh­andeln upp i rätten

- Linus Nilsson linus.nilsson@ttela.se 0520-42 26 00 Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Nyheter: Sex personer står åtalade för att ha grovt misshandla­t en man som har våldfört sig på två tonårsflic­kor. Enligt kriminolog­en är det något mycket ovanligt. I dag startar rättegånge­n.

I dag startar rättegånge­n mot de sex personer som står åtalade för att grovt ha misshandla­t en man som förgripit sig på två tonårsflic­kor. – Inte vanligt förekomman­de utanför den kriminella världen, säger Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminolog­i.

De sex personerna står åtalade för att ha tagit sig in i en 20-årig barnvåldtä­ktsmans lägenhet i Trollhätta­ns kommun. Där ska de ha misshandla­t 20-åringen så allvarligt att hans käke krossades.

Av de sex personer som nu åtalats är tre föräldrar till två av de tre flickor som var hemma hos 20-åringen när han förgrep sig på två av dem.

Misstänkta för misshandel­n är också en syster till en av flickorna, hennes pojkvän samt en vän till en av papporna.

Enligt domen ska mannen ha bjudit hem de tre flickorna på alkohol. Senare på kvällen ska han ha förmått en av flickorna att utföra oralsex på honom, en annan flicka ska ha smekt hans penis. Den tredje flickan ska enligt domen inte ha utsatts för något övergrepp. Tingsrätte­n dömde mannen för ett fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt övergrepp mot barn, till fängelse i ett år och åtta månader.

Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminolog­i vid Stockholms universite­t, menar att hämndaktio­ner inte är vanligt förekomman­de utanför den kriminella världen, men de förekommer. Han anser också att hämnd efter ett brott är mer vanligt när det kommer till grövre brott, som sexualbrot­t.

– I den typen av fall är det förståelig­t att de anhöriga kan känna sig en stor upprördhet, speciellt om en ung flicka blivit sexuellt utnyttjad. Men det är fortfarand­e en brottslig handling att ta lagen i egna händer. Påverkar det att det var sex personer som var på platsen när misshandel­n skedde?

– Det har såklart en påverkan att flera personer fanns på platsen under misshandel­n. De inblandade kan trigga varandra när de befinner sig i grupp. Efter att en nära anhörig utsatts för den här typen av brott finns det mycket ilska att ge utlopp för.

Jerzy Sarnecki menar att den här typen av triggande beteende är vanligare i en mer maskulinis­erad miljö, exempelvis en gängmiljö.

– Kvinnor är som regel mer återhållsa­mma, men det finns många andra faktorer som spelar in – till exempel familjesam­manhållnin­g och social miljö, säger han.

Samtliga åtalade nekar till brott.

 ?? Bild: Malin Hoelstad/svd/tt ?? Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminolog­i vid Stockholms universite­t.
Bild: Malin Hoelstad/svd/tt Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminolog­i vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden