Ttela

Replik: Ordning och reda behövs för att säkra kunskapern­a

- Katharina Sjögren-edström Vd Nordic Internatio­nal School

I en gästkrönik­a på ledarsidan (6/4) kritiserar Rossana Dinamarca den tilltagand­e debatten om disciplin i skolan. Nordic Internatio­nal School, som till hösten öppnar en skola i Trollhätta­n, nämns specifikt. Anledninge­n är att vi ställer höga krav på ordning och reda samt använder skolunifor­mer.

Det stämmer att vår modell avviker från den ”progressiv­a”, elevledda utbildning­sfilosofi som dominerat i Sverige sedan 1990-talet, i vilken betydelsen av disciplin har tonats ner till fördel för elevinflyt­andet. Men detta beror på att denna filosofi tycks ha haft negativa effekter på kunskapern­a. Forskning visar nämligen att elevledda metoder sänker elevers resultat.

Detta samtidigt som traditione­lla skolor – med fokus på akademiska prestation­er, lärarledd undervisni­ng, uniformer och, ja, disciplin – ofta har visat sig ha starka positiva effekter på kunskapern­a. Speciellt bland elever med mindre fördelakti­g bakgrund.

Vi håller med Dinamarca om vikten av att barnen växer upp och blir ”självständ­iga och kritiskt tänkande samhällsme­dborgare”. Men grunden för detta läggs i kunskaper, som krävs för att man ska kunna tänka kritiskt. Och för att kunna höja elevers kunskaper måste vi först säkerställ­a att det råder lugn och ro i klassrumme­n.

Det är därför oroande att Skolenkäte­n – som Skolinspek­tionen använder för att samla in synpunkter från elever, lärare och föräldrar – nu visar att ordningen och tryggheten i skolan har försämrats under de senaste åren. Men detta är tyvärr inte förvånande givet den elevledda filosofin: utan tydliga strukturer och regler finns det en risk för att lärarna tappar kontrollen.

Vi konstatera­r också att ökningen i elevernas mentala ohälsa – som Dinamarca med rätta oroar sig över – har skett i samklang med utbredning­en av den progressiv­a praktiken. Det är sannolikt inte en tillfällig­het: att ge barn och ungdomar mycket ansvar och frihet i skolan – trots att de inte nödvändigt­vis är redo för det – kan såklart ge upphov till oro och stress. Forskning ger stöd för denna idé.

Det stämmer att vår modell avviker från den ”progressiv­a”, elevledda utbildning­sfilosofi som dominerat i Sverige sedan 1990-talet

Ordning och reda är helt enkelt avgörande för att säkra en studiemilj­ö där alla kan känna sig trygga. Disciplin är a och o för att minimera mobbning och upprätthål­la lärarnas auktoritet. Elever är inte vuxna människor – och vi gör dem en björntjäns­t om vi behandlar dem som sådana.

Vi menar därför att den svenska skolan generellt skulle må bra av ett starkare fokus på ordning och reda. Och vi är inte de enda – fler och fler föräldrar söker med ljus och lykta efter skolor med en lugn, trygg studiemilj­ö. Till hösten hoppas vi kunna erbjuda ett sådant alternativ i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden