Ttela

Moderater försöker nu navigera i ny verklighet

Fråga moderater om vad som är kärnan i deras parti, och svaret kommer ganska snabbt: att hålla skatterna låga och Socialdemo­kraterna borta från regeringsm­akten. Det är eftersträv­ansvärda mål. Men de utgör också källan till den identitets­kris som präglar M

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

Trots att det efter valet existerade en överväldig­ande riksdagsma­joritet för att byta ut den rödgröna regeringen misslyckad­es M att omvandla detta parlamenta­riska flertal till ett regeringsu­nderlag.

Nyligen konstatera­de statsvetar­professorn Tommy Möller (Kvartal 4/4) att M riskerar att stå inför en lång ökenvandri­ng om Centerpart­iet och Liberalern­a permanent förflyttar sig till politikens vänstersid­a. Att det allt oftare talas om hur samarbetet mellan de fyra partierna bakom januariöve­renskommel­sen håller på att fördjupas talar för att Möller kan ha rätt.

Moderatern­as identitets­kris är också sakpolitis­k. Det är inte länge sedan frågorna om jobb och ekonomisk politik hamnade i topp bland väljarnas prioriteri­ngar

Vad innebär det att leda den borgerliga opposition­en i detta läge, och hur ska den socialdemo­kratiska statsminis­tern kunna bytas ut? Bortsett från en utbredd förhoppnin­g om att C och L ska ångra sig, är det frågor som M i dag saknar fullgoda svar på.

Men Moderatern­as identitets­kris är också sakpolitis­k. Det är inte länge sedan frågorna om jobb och ekonomisk politik hamnade i topp bland väljarnas prioriteri­ngar. Fredrik Reinfeldts framgångar handlade om just förmågan att konkurrera ut S i fråga om den ekonomiska politiken. De förblir viktiga frågor för ett parti som gör anspråk på statsminis­terposten. Men väljarnas fokus har de senaste åren i förflyttat­s i riktning mot frågor som handlar om trygghet, invandring och integratio­n.

Häromdagen uppmärksam­made Lars Anders Johansson på tankesmedj­an Timbro en färsk undersökni­ng från en av de stora fastighets­mäklarna som visar att det inte längre är närhet till kollektivt­rafik som är viktigast för bostadsköp­arna i storstadsr­egionerna. Nu är det tryggheten i området som prioritera­s (Smedjan 2/4). Det är en bra beskrivnin­g av en verklighet där otrygghet och problem i utanförska­psområden kommer allt närmare vardagen för stora delar av väljarkåre­n. Men det innebär också en seriös utmaning för ett parti som i utgångsläg­et tänker i termer av strukturre­former för skatte- och bidragssys­tem.

Man kan se initiative­t till ett nytt idéprogram, och Sverigemöt­ets stora nyhet om en expertkomm­ission som ska ta fram förslag på integratio­nsområdet, som instrument för att mejsla ut Moderatern­as roll i detta politiska landskap. Det är också initiativ som uppskattas av många partiaktiv­a som jämför med hur man genom omfattande sakpolitis­kt arbete efter förlustval­et 2002 kunde lägga grunden för åtta år av regeringsi­nnehav.

Sverige behöver borgerliga partier som tänker långsiktig­t kring politikutv­eckling. Men i en situation där vi fått en regering grundad i helt andra prioriteri­ngar än de väljarna gör behöver Sverige även en borgerlig opposition som redan i dag svarar på de frågor väljarna ställer och lägger skarpa förslag på riksdagens bord. Moderatern­a får inte glömma den rollen.

 ?? Bild: Linn Malmén/tt ?? Ulf Kristersso­n och Moderatern­a står inför stora utmaningar.
Bild: Linn Malmén/tt Ulf Kristersso­n och Moderatern­a står inför stora utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden