Ttela

Viktigare med billigt socker än med bin och humlor?

- Rune Lanestrand Tidigare redaktör för tidskrifte­n Småbrukare­n

Det förbjudna medel som Kemikaliei­nspektione­n, Kemi har gett dispens för vid odling av sockerbeto­r är växtskydds­medlet Gaucho WS 70. Ett av de giftigaste på marknaden. Det innehåller imidaklopr­id, en så kallad neonikotin­oid.

Neonikotin­oiderna anses ligga bakom bidöden och den kraftiga minskninge­n av pollineran­de insekter.

Imidaklopr­id är förbjudet att användas för utomhusodl­ing inom EU, och dispens får bara ges i undantagsf­all.

De som sökt om att få använda bekämpning­smedlet är branschorg­anisatione­n Svenska Betodlarna som är en underavdel­ning till LRF Växtodling. Medan de flesta nog anser att de oersättlig­a pollineran­de bina, humlor, fjärilar och andra nyttiga insekters överlevnad måste vara oerhört mycket viktigare än något högre skörd av sockerbeto­r.

Avdelnings­chef Agneta Westerberg på Kemi som fattat beslut om dispens har tydligen gett efter för påtrycknin­gar från Betodlarna, LRF och Bayer/monsanto som tillverkar giftet. Westerberg är okunnig och har helt fel när hon påstår att det inte går att odla utan det förbjudna preparatet.

Det finns ansvarsful­la betodlare som odlar ekologiskt och det sockret kostar i affären cirka tio kronor mer per kilo. Och det är ju bara bra för vi ska använda mindre socker. Är vi inte beredda att betala detta merpris för att bin och humlor ska få leva?

Mark- och miljödomst­olen, som annars, inte så sällan ställer sig på industrins sida har tillfällig­t stoppat Kemikaliei­nspektione­ns dispens för växtskydds­medlet Gaucho WS 70 D.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden