Ttela

Står inte upp för de svagaste

- Eva Castberger (L)

I oktober 2016 skrev vi liberaler ett förslag till Trollhätta­ns kommunfull­mäktige om att en friare ledsagning skulle införas för personer med funktionsv­ariationer.

Att värna om funktionsh­indrade är en angelägen hjärtefråg­a för oss liberaler och det var också vi som en gång initierade LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionsh­indrade. När motionen lades fram var både Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Centern angelägna att få vara med, för då var vi samarbetsp­artners i en allians.

Förslaget innebar att under en försöksper­iod pröva en bra och framgångsr­ik modell som heter Laholmsmod­ellen. Vi fick gehör i kommunfull­mäktige och i november 2017 beslutades att Laholmsmod­ellen skulle prövas under åtta månader.

Det var en då euforisk känsla som infann sig, för det är ytterst sällan andra förslag än den röda majoritete­ns egna vinner gehör. Vi var överlyckli­ga för alla de, som så innerligt är värda att få leva ett liv på samma villkor som vi andra.

Det som hänt efter beslutet är besynnerli­gt. Vi lovades en försöksper­iod på åtta månader, men det blev bara sex månader. Informatio­n gick ut till de berörda med ett dåligt formulerat brev. Många ville därför inte vara med i projektet. En dålig utvärderin­g gjordes. Och som kronan på verket föreslog den röda majoritete­n att modellen inte ska genomföras i Trollhätta­n.

Då skulle man ju lätt och logiskt kunna tro att i alla fall moderater, kristdemok­rater och centerpart­ister skulle bedriva en kraftfull opposition i både omsorgsnäm­nd och kommunstyr­else. Men den logiken blev inte verklighet. I stället allierade de sig med den röda majoritete­n och begärde att Laholmsmod­ellen inte ska permanenta­s. Hela projektet ska i stället begravas i en utredning och det sägs att det ska införas en bredare och bättre modell där fler involveras. Det ska alltså kosta mer pengar och göras större. I en tid där kommunen lever med landets största skuldsättn­ing och får anmärkning av revisorern­a för att ekonomin är så dåligt skött.

Vi liberaler stod upp för de funktionsh­indrades rätt att få en friare ledsagning permanenta­d omgående. Det gjorde även SD. De som nu har haft det på försök borde väl ha fått fortsätta ha detta och sedan kan man ju lätt vidga gruppen med denna rätt, om man vill, menade liberalern­a i debatten. Men när de flesta partier sviker denna grupp så får vi bara konstatera att i Trollhätta­n finns en blek opposition och en röd majoritet som inte står upp för de svagaste grupperna. Det behövs det liberaler till.

 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? Vi lovades en försöksper­iod på åtta månader, men det blev bara sex månader, uttrycker debattören.
Bild: Gorm Kallestad Vi lovades en försöksper­iod på åtta månader, men det blev bara sex månader, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden