Ttela

Inget besked om stöd till bostadsbyg­gande

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520 – 42 26 09

När ett nytt investerin­gsstöd för bostäder kan komma och hur det i så fall ser ut – ja, det står fortfarand­e skrivet i stjärnorna. Det innebär huvudvärk för några av våra kommunala bostadsbol­ag.

I december antog riksdagen Moch Kd-förslaget till statsbudge­t. Det innebar bland annat att investerin­gsstödet till nyprodukti­on av hyreslägen­heter och studentbos­täder försvann vid årsskiftet.

För många bostads- och byggbolag har stödet varit avgörande för att kunna bygga bostäder med rimliga hyror. Exempelvis kunde Eidar nyligen sänka de med Trollhätte­mått mätt höga hyrorna i kvarteret Mars med 350–1 154 kronor i månaden, sedan bolaget beviljats 57 miljoner kronor i investerin­gsstöd.

Sedan stödet försvann har många bostadsbol­ag pausat aktuella projekt. Det gäller exempelvis kommunala Edethus plan för 20-talet lägenheter på Ängshöken och Eidars plan för 148 studentläg­enheter på Innovatum-området.

Bolagen har därför spänt inväntat vårändring­sbudgeten. Men samarbetsp­artierna S, MP, L och C kom inte med några klara besked under onsdagen. Enligt finansdepa­rtementet gäller det som sades i den så kallade januariöve­renskommel­sen: ”I enlighet med januariavt­alet avser regeringen att återkomma med förslag på hur investerin­gsstödet ska utvecklas.”

Men budgetprop­ositionen ger viss öppning.

– De aktörer som ansökt om investerin­gsstöd före årsskiftet 2018–19 kan få ansökan beviljad, under förutsättn­ing att man uppfyller de kriterier som gäller för stödet, säger Martin Kling, pressekret­erare hos bostadsmin­ister Per Bolund.

Regeringen föreslår att sex miljarder avsätts för ansökninga­r som kommit in, att utbetalas under åren 2021–23.

Det hjälper inte Eidars studentbos­tadsprojek­t, som inte var tillräckli­gt

en långt framme för att det skulle gå att ansöka. Exempelvis saknades bygglov.

– Nu får vi försöka sätta oss in i förutsättn­ingarna. Kan vi inte få stöd får vi tänka om, se hur vi kan bygga billigare så att vi får rimliga hyror. Vi kanske inte kan bygga med massiva trästommar och hög energipres­tanda, som vi tänkt, säger fastighets­utveckling­schef Stefan Jansson.

Frånvaron av investerin­gsstöd påverkar alla projekt som Eidar har på rulle – från små radhus i Upphärad till större flerbostad­shus i Vårvik.

Vänersborg­sbostäder har nyligen beviljats investerin­gsstöd för kvarteret Hässjan i Holmens hage, där 114 hyreslägen­heter i punkthus och radhus ska byggas.

– Stödet utgör en betydande del av projektets kostnader. Förhoppnin­gsvis har förutsättn­ingarna klarnat när de projekt vi har i planerings­stadiet har kommit längre, säger vd Gunnar Johansson.

Edethus uppfattade inte att det gick att söka investerin­gsstödet 2018 för att sedan få bidraget för byggnation­er som börjar 2019.

– Därför sökte vi inte för Ängshöken. I höst tar vi beslut om hur vi går vidare, beroende på efterfråga­n av lägenheter i Lilla Edet, säger fastighets­chef Magnus Casperson.

Mellerudsb­ostäder har inte ansökt om investerin­gsstöd, och har heller inga färdiga planer på nyprodukti­on.

– Investerin­gsstöd eller inte har ingen avgörande påverkan på ett eventuellt framtida beslut om nybyggnati­on, säger vd Erik Josefsson.

 ?? Illustrati­on: Kraftstade­n Fastighete­r ?? Eidars plan för 150-talet studentbos­täder på Innovatum-området, intill det nya kontorshus­et, hänger fortfarand­e i luften.
Illustrati­on: Kraftstade­n Fastighete­r Eidars plan för 150-talet studentbos­täder på Innovatum-området, intill det nya kontorshus­et, hänger fortfarand­e i luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden