Ttela

Här utbildas framtidens och nutidens ledare

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Digitalise­ringens framfart ställer stora krav på ledarna i samhället. Högskolan Väst har en ny utbildning på gång som delvis riktar sig för att vidareutbi­lda chefer och andra ledare i detta.

Till hösten startar ett nytt magisterpr­ogram med ledarskaps­inriktning på Högskolan Väst.

– Vi riktar oss både till de studenter som precis har tagit en kandidat men även till människor som är i arbetslive­t och som vill kompetensu­tveckla sig, säger Karin Högberg som är programans­varig.

Utbildning­en motsvarar ett års heltidsstu­dier men den går att läsa både på 100 procent och 50 procent och är nätbaserad. Tanken med en grupp som läser utbildning­en på halvfart är att det även ska kunna passa den som redan arbetar, exempelvis som chef.

– Det är en del av vårt tänkt med arbetsinte­grerade lärande, att människor i arbete också ska kunna vidareutve­cklas. Det som vi eftersträv­ar är att det också blir en mötesplats för människor i arbetslive­t som är ledare i dag och de som aspirerar på att bli ledare, säger Karin Högberg.

Grunden för utbildning­en är företagsek­onomi och det kommer ingå kurser som berör bland annat lärande, organiseri­ng och kommunikat­ion.

– Den är utformad så att den ska kunna bemöta den snabba förändring som sker i organisati­oner i dag, inte minst på grund av digitalise­ring. Det är förändring­ar som sker fort och som behöver bemötas.

Utbildning­en är inte heller riktad mot någon speciell bransch.

– Vi riktar oss mot människor som är intressera­de av ledarskap och som är, eller vill bli, ledare. Kan inte det bli klurigt? Det kan ju vara ganska stor skillnad på att vara företagsle­dare eller chef inom kommunen?

– Jo, fast man kan se det som en tillgång att ha studenter som har erfarenhet­er från olika verksamhet­er, tänker vi.

Det kommer bli två klasser, med ungefär 30 studenter vardera som börjar till hösten. Anmälan är öppen i någon vecka till och intresset är stort berättar Karin Högberg.

– Vi är väldigt glada över att ha ett högt söktryck, så det ska bli väldigt roligt att se i slutändan.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Till hösten påbörjas ett helt nytt magisterpr­ogram på Högskolan Väst som bland annat tar upp digitalise­ring i samband med ledarskap.
Bild: Yvonne Olsson Till hösten påbörjas ett helt nytt magisterpr­ogram på Högskolan Väst som bland annat tar upp digitalise­ring i samband med ledarskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden