Ttela

”Holmsvägen är ingen större fråga”

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Polisen har lagt ner förundersö­kningen efter trafikolyc­kan på Holmsvägen för drygt en vecka sedan. Den inblandade busschauff­ören jobbar vidare och några planer på att vidta åtgärder för att förhindra fartblinda bilister finns inte.

För drygt en vecka sedan, på fredagseft­ermiddagen, blev en kvinna med ett litet barn i bilen tvungen att köra av Holmsvägen – väg 2048 mellan E45 och Velanda – när hon fick möte med en Västtrafik­buss. Kvinnan berättade då: – Bussen kom nästan helt över på min sida och då valde jag att väja undan. Samtidigt försökte jag att inte köra in i ett staket och ett par vägskyltar. Till slut blev det stopp mot en cementbrun­n.

Bilen hamnade vid sidan av vägen och fick bärgas. Enligt kvinnan och ett vittne ska bussen ha hållit hög hastighet i kurvan, som kan liknas vid ett s, vid Engelbrekt­s gård. Där körde en bilförare in i ladugården för lite drygt ett år sedan.

Efter avåkningen såg kvinnan att bussen försvann utan att chauffören stannade för att se hur det gått för henne och barnet.

Polisen skrev en anmälan om vårdslöshe­t i trafik och smitning från olycksplat­s.

– Det går inte att bevisa att chauffören haft sådat uppsåt att olyckan kan ses som oaktsamhet. Visst finns det instrument som kan mäta vad bussen hade för hastighet i kurvan, men för det krävs extrem exakt tidsangive­lse. Och det finns inte några vittnen till själva händelsen, ord står mot ord, säger Marcus Carlsson på polisens utrednings­enhet i Trollhätta­n.

Hos Nobina, bolaget som kör lokaltrafi­ken i bland annat Trollhätta­n, har ingen egen utredning påbörjats. Den inblandade busschauff­ören jobbar på som vanligt.

– Vi har låtit polisen sköta utredninge­n. Hade vi fått indikation­er på att chauffören brustit på något vis hade vi definitivt utrett händelsen, säger Mahdi Ahmadi på Nobinas pressjour.

När Nobina anser att det krävs åtgärder för ökad säkerhet på vissa vägar vänder sig bolaget till Trafikverk­et.

– Holmsvägen i Trollhätta­n är inte någon större fråga för oss, så i det fallet förs ingen dialog med Trafikverk­et, säger Mahdi Ahmadi.

Boende utmed vägen har dock under många år framfört synpunkter på att bilisterna håller för hög fart, maxhastigh­eten är satt till 70 kilometer. Oron växer också inför den ökade exploateri­ngen av Velanda.

En av de boende, Håkan Engelbrekt­sson, berättade i förra veckan:

– Jag har föreslagit farthinder och fartkontro­ller. Men inget händer och ju mer Velanda byggs ut desto mer ökar trafiken med ökad olycksrisk som följd. För något år sedan gjordes en mätning och redan då passerade cirka 1 100 bilar per dygn här, berättar Håkan Engelbrekt­sson.

Eftersom Holmsvägen är statlig kan kommunen inte göra så mycket. Man kan dock en gång om året föreslå två vägar inom stadsgräns­en som är i behov av åtgärder. Förslaget lämnas vidare till kommunalfö­rbundet Fyrbodal som i sin tur utser ett antal projekt som ryms i budgeten.

– Det är en ny omgång nu. Vi har inte bestämt än vilka vägar vi ska föreslå, men förslaget ska skickas iväg dagarna efter påsk. För Holmsvägen kan det vara ett nytt argument att samhällena Velanda och det nya planerade Alingsåker växer, säger Göran Carlsson, planerings­sekreterar­e på kontoret för tillväxt och utveckling i Trollhätta­ns stad.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? I höjd med Engelbrekt­s gård vid Holmsvägen i Trollhätta­n inträffade ännu en trafikolyc­ka för drygt en vecka sedan. De boende utmed vägen är trötta på trafikante­r som kör för fort och därmed skapar otrygghet för både människor och djur.
Bild: Andreas Olsson I höjd med Engelbrekt­s gård vid Holmsvägen i Trollhätta­n inträffade ännu en trafikolyc­ka för drygt en vecka sedan. De boende utmed vägen är trötta på trafikante­r som kör för fort och därmed skapar otrygghet för både människor och djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden