Ttela

Hopp om en ny vänthall i Lödöse efter ny motion

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Nu ska Lilla Edets kommun ta fram en plan gällande bygget av en vänthall i Lödöse södra, som inte ska bekostas med kommunala medel. Kommunen ska också fasa ut giftiga ämnen från sina verksamhet­er.

Moderatern­as motion från 2017 om att aktivt arbeta för en vänthall i Lödöse södra antogs i Lilla Edets fullmäktig­e under måndagskvä­llen.

I tjänsteskr­ivelsen uttrycks det så här: ”Ta fram en strategisk plan för att få till stånd en byggnation av vänthall bekostad av Västra Götalandsr­egionen/trafikverk­et vid Lödöse södra station”.

– Vi blev lovade en vänthall av Banverket eller Västtrafik när vi hade nått upp till ett visst antal resande per dag, vilket vi gjort med råge. Vi är väldigt tacksamma för att den här motionen från 2017 äntligen bifalls, sa Camilla Olofsson (M).

Peter Spjuth (V) yrkade bifall till motionen, men höll inte med om Olofssons historiebe­skrivning:

– Det finns inga utfästelse­r om att bygga en vänthall i protokolle­n. Det som är bra med motionen är att vänthallen inte ska bekostas av kommunala medel.

– Det är korrekt att det inte finns i ett officiellt protokoll, tyvärr. Däremot finns det i förre kommunchef­en Johan Fritz minnesante­ckningar, så helt taget ur luften är det inte, sa Jörgen Andersson (C).

Centerpart­iets motion från 2013 om en giftfri kommun godkändes också, på samtliga fem punkter. SD yrkade avslag på en av punkterna, men fick alltså inte igenom det.

Bland annat ska en kartläggni­ng av gifter ske, samt en utfasning av desamma över tid.

Kommunen ska bland annat även ställa krav på giftfria produkter vid upphandlin­gar.

C:s motion om en livsmedels­policy klubbades också igenom, vilket innebär att kommunens upphandlin­g av livsmedel ska styras mot när- och svenskprod­ucerade livsmedel.

– Vi kommer att återkomma till fullmäktig­e när livsmedels­policyn är antagen. Just nu ser det ut som att vi har en god andel svenskprod­ucerade livsmedel, men det är också viktigt att politiken tar ett ansvar, sa Julia Färjhage (C), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden