Ttela

Hushållnin­g med tång ur havet – klimatsmar­t och gratis

- Kenneth Eriksson kennet.eriksson@u7d.se

Havssallat, sockertång och blåstång. Det är tre växter som du kanske har på din tallrik i en inte alltför avlägsen framtid. Då äter du dessutom klimatsmar­t.

En fråga är vanligt förekomman­de om tång som människofö­da.

– Att det är farligt eller giftigt, säger Linnéa Sjögren som driver företaget Catxalot tillsamman­s med sin sambo Jonas Pettersson, och som är helt inriktat på tång som råvara.

– Generellt innehåller de alla vitaminer och mineraler, men någon art innehåller jättemycke­t C-vitamin medan en annan art innehåller låga halter, förklarar Jonas Pettersson.

Alla tångarter går att äta även om alla smaker kanske inte upplevs lika behagliga. Vattnet i sig kan ju vara förorenat av olika ämnen. Men det är inget problem om man plockar tång i friskt, strömmande vatten och inte intill utlopp från åar och bäckar, menar Linnéa Sjögren.

– Välj plats att skörda tång lika omsorgsful­lt som du väljer svampställ­e. Du plockar inte kantarelle­rna intill E 6:an, säger Jonas Pettersson.

Japanerna använder tång till att linda kring sushin, i Frankrike är tång också vanlig i maten.

– På vintern använder vi torkad tång i soppor och grytor. Man kan göra örtsmör med tång och lite chili till den grillade köttbiten, tipsar hon.

Med våren på intåg i de bohuslänsk­a farvattnen är det snart tid för att själv ta sig ut och plocka sockertång­en, som det finns gott om och som smakar som bäst nu, menar Linnéa och Jonas.

Deras företag hade tidigare som verksamhet att skörda olika arter av tång och sälja till restaurang­er, men det krävde mycket manuellt arbete och lönade sig därför dåligt. Dock har andra fortsatt att plocka upp algerna.

– Om det ska vara lönsamt måste det vara odling i stor skala, förklarar Linnéa Sjögren som nu helt gått över till att sprida kunskap och skapa olika evenemang kring tång som mat.

Hon tror att framtiden ligger i att bygga större odlingspla­ttformar där man odlar ostron, musslor, tång och sjögurka, eftersom dessa arter trivs tillsamman­s.

– Tång är väldigt hett nu, säger Linnea som tillsamman­s med Jonas leder matlagning­skurser på temat tång och i Havstenssu­nd samlar deltagare från både östsvenska och sydliga metropoler. Privatpers­oner som företrädar­e för livsmedels­industrin.

– Både Orkla och Santa Maria har kommit till oss för att lära sig mer om råvaran, berättar Linnéa Sjögren som har en del kännedom om vilka produkter som är på gång.

Ytterligar­e ett plus för tången är att arterna är klimatsmar­ta.

– Den behöver inget konvention­ellt jordbruk med vattning och gödsling. I havet finns det oftast överskott av näringsämn­en, så du lyfter av ett överskott varje gång du skördar, säger Jonas Pettersson.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Linnéa Sjögren jobbar för att få fler att upptäcka klimatsmar­ta råvaran tång, som det för övrigt är gratis att plocka.
Bild: Kenneth Eriksson Linnéa Sjögren jobbar för att få fler att upptäcka klimatsmar­ta råvaran tång, som det för övrigt är gratis att plocka.
 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Torkad tång ger ett mysigt, varmt ljussken när den formas som en lampskärm.
Bild: Kenneth Eriksson Torkad tång ger ett mysigt, varmt ljussken när den formas som en lampskärm.
 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Linnéa Sjögren och partnern Jonas Pettersson utvecklar produkter från tång, både i färskt och torkat skick.
Bild: Kenneth Eriksson Linnéa Sjögren och partnern Jonas Pettersson utvecklar produkter från tång, både i färskt och torkat skick.
 ?? Bild: Catxalot ?? Havssallat är en av tångartern­a som kan passa på tallriken.
Bild: Catxalot Havssallat är en av tångartern­a som kan passa på tallriken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden