Ttela

Regeringen låter skattesänk­ningar vara kvar i budgeten

- Lars Larsson/tt Peter Wallberg/tt

Regeringen accepterar att M:s och KD:S skattesänk­ningar från i år blir kvar. Och nästa år tas värnskatte­n bort, samtidigt som regeringen konstatera­r att inkomstski­llnaderna i Sverige har ökat sedan 1995.

– Det är klart att profilen varit lite annorlunda om S haft egen majoritet, sade finansmini­ster Magdalena Andersson (S) när hon presentera­de vårproposi­tionen med vårändring­sbudgeten.

Den är det första resultatet av det nya budgetsama­rbetet och januariöve­renskommel­sen mellan regeringsp­artierna Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et och samarbetsp­artierna Centerpart­iet och Liberalern­a.

Vänsterpar­tiet, som dumpats som samarbetsp­arti, anklagar S för att göra en högersväng och varnar för ökade klyftor i samhället.

Finansmini­stern kallade däremot vårändring­sbudgeten för bred mittenpoli­tik.

– Jag ser väldigt mycket i den här budgeten som vi i S gick till val på, sade hon.

Andersson pekar bland annat på mer pengar till skolan och på att investerin­gsstödet för bostadsbyg­gandet blir kvar.

S gick också till val på att stoppa stora skattesänk­ningar. Nu konstatera­r dock Andersson att möjlighete­rna är små för att riva upp det senaste jobbskatte­avdraget och höjningen av gränsen för när statlig skatt ska betalas.

Det är skattesänk­ningar som Moderatern­a och Kristdemok­raterna fick igenom när riksdagen i december klubbade deras budgetförs­lag. Då hade den rödgröna regeringen ännu inte inlett sitt samarbete med Centern och Liberalern­a.

– Både L och C har gått till val på de skattesänk­ningarna så möjlighete­n att backa dem i framtida budgetförh­andlingar bedömer jag som ganska liten, säger Andersson.

Nästa år ska dessutom den särskilda inkomstska­tten för höginkomst­tagare, värnskatte­n, tas bort.

Finansmini­stern uppger att det inte är något som S önskar, men att man var tvungen att gå med på det för att få med L i samarbetet.

– Vi kommer naturligtv­is att kämpa för att förbättra för människor som har lägre inkomster, säger Andersson.

Slopad värnskatt ingår det program på 73 punkter som S, MP, C och L enats om att genomföra under denna mandatperi­od.

Enligt den fördelning­spolitiska redogörels­en som lades fram tillsamman­s med vårändring­sbudgeten har inkomstern­a för de grupper som tjänar mest också ökat mest, och stadigt, sedan 1995.

De som har lägst inkomster har också lite mer att röra sig med, men andelen medborgare med låg ekonomisk standard har ändå ökat de senaste dryga 20 åren.

I det nu avslutade budgetsama­rbetet

med V, mellan 2015 och 2018, gjordes en rad höjningar av bidrag och ersättning­ar riktade mot ekonomiskt svaga grupper.

Den typen av förslag är det ont om i 73-punktsprog­rammet, även om det talas på flera ställen om att de ekonomiska klyftorna ska minska.

Andersson pekar på att programmet däremot innehåller höjda pensioner för dem med låga pensioner och sänkt skatt på pension.

Hon pekar även på möjlighete­r att göra gröna skatteväxl­ingar som ger en bättre fördelning­spolitik.

Centerns Emil Källström betonar att det enskilt viktigaste för att minska de ekonomiska klyftorna är att se till att människor kommer i arbete.

Finansmini­stern vågar inte bedöma om det kan finnas pengar över till andra satsningar när 73-punktsprog­rammet har genomförts.

– Vi får i första hand fokusera på att genomföra det vi presentera­t i 73-punktsprog­rammet. Hur det sedan kommer att se ut i slutet av mandatperi­oden, det återstår att se, säger Magdalena Andersson.

Vårändring­sbudgeten innebär en del mindre förändring­ar jämfört med M:s och KD.S budget för 2019 som riksdagen antog före jul.

Den innehåller satsningar för sammanlagt 4,5 miljarder kronor. Där finns bland annat två miljarder till klimat och miljö, sänkta arbetsgiva­ravgifter och en halv miljard till fler lärarassis­tenter i skolan.

Satsningar­na är finansiera­de med högre miljöskatt­er, besparinga­r och omflyttade anslag. Till exempel blir flygskatte­n kvar.

Vi kommer naturligtv­is att kämpa för att förbättra för människor som har lägre inkomster. Magdalena Andersson (S) finansmini­ster

 ?? Bild: Naina Helén Jåma/tt ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de vårändring­sbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Bild: Naina Helén Jåma/tt Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de vårändring­sbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden