Ttela

Hög polischef varnar för vinter-os i Sverige

- Marc Skogelin/tt

Ett vinter-os i Sverige 2026 skulle försämra polisens möjlighete­r till brottsföre­byggande arbete, ta mängder av resurser som behövs till annat och kräva åratal av planering.

– Jag tror att det var en och annan polischef vid sidan om mig som svettades lite när vi hörde att man hade tackat ja till detta, säger Erik Nord, högste polischef i Storgötebo­rg.

Han har lång erfarenhet av stora kommenderi­ngsuppgift­er för polisen i Göteborg. Han har exempelvis varit inblandad i arbetet med VM och EM i friidrott samt med Eu-toppmötet i Göteborg.

Beskedet om att regeringen har lämnat den nödvändiga säkerhetsg­arantin till den svenska Os-kandidatur­en gör honom bekymrad.

– Jag tror att om vi får OS 2026 så kommer stora delar av 2025 och 2026 innebära så mycket merarbete att vi konsumerar en hel del av de resurstill­skott som vi väntar på för de två åren. Då kommer vi inte att kunna göra det brottsföre­byggande arbete som jag tror att regeringen och även det svenska folket förväntar sig. Det här är ett jätteåtaga­nde att lösa.

Av den anledninge­n hoppas Erik Nord att OS inte kommer till Sverige.

– Men om vi får det så undrar jag om man verkligen har tänkt rätt här. För vi är en av Europas minsta poliskårer, och det här ska ske samtidigt som vi ska lägga stor kraft vid att utbilda ny polis.

Polisens planering inför ett OS 2026 skulle behöva inledas redan i år, enligt Nord, som säger att de stora utmaningar­na gäller terrorhote­t, bevakning av skyddspers­oner, eventuella opinionsyt­tringar och trafiken. Han säger också att man skulle behöva bygga upp insatsförm­ågan för att nå upp till en nivå som inte motiveras av vardagen, utan bara av OS.

– Om jag tänker utifrån mitt yrkesmässi­ga perspektiv, med allt vad ett OS skulle innebära, då tänker jag att det här behöver vi inte. Inte om vi ska klara av allt annat som vi ska jobba med. Kan man jämföra polisens förutsättn­ingar i Sverige med Oskonkurre­nten Italien?

– Italien är gott och väl dubbelt så många poliser som vi per invånare, de har fler poliskårer och det är ett mycket tätare land. De har inte heller de geografisk­a avstånd som vi har i Sverige, vilket försvårar våra möjlighete­r till att dela resurser med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden