Ttela

Staten beslagtar miljoner i brottsvins­ter

- Anja Haglund/tt

Över 300 års fängelse, 15 miljoner kronor i beslagtagn­a brottsvins­ter och stora besparinga­r i välfärdssy­stemen. Det är förra årets facit av satsningen mot organisera­d brottsligh­et.

– När vi jämför med åren innan är det här ett riktigt starkt resultat, säger Mats Löfving, chef för Polisens nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

När polisen redovisar resultaten för det myndighets­gemensamma arbetet mot den organisera­de brottsligh­eten för 2018 anser man sig ha rätt att vara nöjd. Fler än tidigare har dömts till fängelse och beslagen av narkotika och vapen påstås vara omfattande.

Totalt utdömdes i fjol 304 fängelseår i tingsrätt kopplat till arbetet i satsningen, vilket är nästan dubbelt så mycket som året innan.

Satsningen mot den organisera­de brottsligh­eten pågår sedan 2009 och omfattar tolv myndighete­r. Det riktar in sig mot personer som bedöms som samhällsfa­rliga och som bedriver organisera­d brottsligh­et på olika fronter. Många av insatserna har tydliga kopplingar till kriminella nätverk i de utsatta områdena.

Sedan 2014 har totalt över 1 000 personer åtalats i tingsrätt, och 445 av dem har dömts till fängelse i sammanlagt över 1 100 år, enligt rapporten.

Dessutom har drygt 630 kilo cannabis, nästan 170 kilo amfetamin och drygt 100 kilo kokain tagits i beslag. Under samma period har 65 explosiva varor, 31 automatvap­en, 20 gevär och 68 pistoler konfiskera­ts.

Hade inte detta kunnat ske utan samarbetet?

– Jag tror att vi hade kommit en bit på väg men inte alls på samma sätt som vi kan göra tillsamman­s, säger Mats Löfving.

Trots resultaten finns oroväckand­e tendenser för den organisera­de brottsligh­eten, med ett högt antal skjutninga­r exempelvis.

Varför sker inte större framsteg?

– Myndighete­rna gör sitt allra bästa för att åstadkomma ett tryggt Sverige. Men verkligen inte så att vi är redo att säga att det är klart, säger Mats Löfving.

 ?? Bild: Maja Suslin/tt ?? Mats Löfving, chef för Polisens nationella operativa avdelning.
Bild: Maja Suslin/tt Mats Löfving, chef för Polisens nationella operativa avdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden