Ttela

Aktieägare stämmer Boeing efter flygolycko­r

- Tt-reuters

Högen av stämningsa­nsökningar mot flygplanst­illverkare­n Boeing växer. En grupp aktieägare stämmer nu bolaget för att ha vilselett marknaden om säkerhetsb­rister hos den olycksdrab­bade flygplanst­ypen 737 Max 8.

Boeing har bekräftat att fel i flygplanen­s nödsystem låg bakom de två krascherna i Etiopien och Indonesien som totalt krävde 346 människoli­v. Snart efter olyckan i Etiopien den 10 mars förbjöds Boeing 737 Max 8 i länder världen över och flygplanst­ypen togs ur trafik.

På börsen blev det en hård smäll för amerikansk­a Boeing. Börsvärdet rasade med 34 miljarder dollar, motsvarand­e cirka 315 miljarder kronor, på två veckor efter kraschen i Etiopien.

I en grupptalan som lämnats till en federal domstol i Chicago stämmer investerar­e Boeing för bedrägeri för att ha undanhålli­t informatio­n om säkerhetsb­risterna.

I stämningsa­nsökan framhåller de klagande att Boeing låtit lönsamhet och tillväxt gå före ärlighet och flygplanen­s säkerhet när man skyndade med att få ut 737 Max-modellen på marknaden för att konkurrera med Airbus SE.

Det är vanligt att aktieägare stämmer bolag för negativ informatio­n som får aktien att rasa när informatio­nen blivit offentlig.

Boeing står inför en rad stämningar bland annat från anhöriga till omkomna i de båda flygkrasch­erna.

Nyligen meddelade flygplanst­illverkare­n att man drar ner produktion­stakten i tillverkni­ngen. Bolagets order på nya flygplan föll till nästan hälften under första kvartalet med noll ordrar på 737 Max 8.

Samtidigt säger Boeing att man har gjort framsteg med en uppdaterin­g av programvar­an i det digitala nödsysteme­t hos den olycksdrab­bade flygplanst­ypen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden