Ttela

Legalisera­d dödshjälp – en spansk valfråga

- Tt-reuters

Debatten om dödshjälp har tagit rejäl fart i Spanien inför det stundande parlaments­valet. Frågan blev aktuell då en 69årig man anklagades för dråp, efter att ha hjälpt sin sjuka hustru att avsluta sitt liv.

Hittills har valfrågorn­a rört ekonomi och i viss mån sociala frågor, men nu har legaliseri­ng av dödshjälp seglat upp och blivit ett hett ämne.

Frågan om dödshjälp aktualiser­ades i förra veckan när den anklagade 69-årige mannen själv överlämnad­e sig till myndighete­rna och berättade att han gett sin hustru en dödlig dos med läkemedel.

Dödshjälp har debatterat­s i Spanien tidigare. En undersökni­ng från 2017 visade att 84 procent av de tillfrågad­e var för. Frågan är känslig i det katolska landet och motståndet mot en legaliseri­ng finns. Förra året lade den sittande socialdemo­kratiska minoritets­regeringen fram ett förslag om att avkriminal­isera dödshjälp, men det stoppades av konservati­va PP och liberalkon­servativa Ciudadanos.

Under ett valmöte i söndags upprepade premiärmin­ister Pedro Sánchez att Socialdemo­kraterna kommer att legalisera dödshjälp om de får majoritet i valet.

Ciudadanos partiledar­e Albert Rivera uppger i en tv-intervju att han har ändrat sig i frågan och nu stödjer legaliseri­ng. Han uppmanar PP att göra likadant.

De konservati­va PP och det högerextre­ma partiet Vox motsätter sig en legaliseri­ng. PP:S ledare Pablo Casado hävdar att Socialdemo­kraterna försöker dra politiska fördelar av den aktuella händelsen.

69-åringens hustru led av sjukdomen ms sedan 30 år tillbaka. I en video som mannen själv spelat in, och som visats i lokala medier, hörs hur mannen frågar sin fru:

– Du har frågat mig många gånger om jag kan hjälpa dig att avsluta ditt liv, men jag har velat avvakta en legaliseri­ng. Insisterar du nu på att du vill begå självmord? – Ja, ju förr desto bättre, svarar hon. Mannen riskerar två till tio års fängelse om han fälls för dråp. Han är fri i väntan på rättegång.

 ?? Bild: Paul White/tt/arkiv ?? Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrer­ar för en legaliseri­ng av dödshjälp.
Bild: Paul White/tt/arkiv Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrer­ar för en legaliseri­ng av dödshjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden