Ttela

Rapport: Allt färre avrättning­ar i världen

- Marc Skogelin/tt

Under 2018 minskade antalet verkställd­a dödsstraff världen över rejält. Men trots att siffrorna är lägre än på tio år så går utveckling­en i flera länder åt motsatt håll.

Antalet avrättning­ar sjönk 2018 med 31 procent jämfört med året innan – från minst 993 avrättning­ar 2017 till minst 690 under 2018, enligt en ny rapport från människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal.

I exempelvis Iran halverades antalet verkställd­a dödsdomar jämfört med 2017. Minskninge­n beror till stor del på förändrade lagar i landet som innebär att färre narkotikab­rott leder till dödsstraff. Även i länder som Irak, Pakistan och Somalia sjönk antalet verkställd­a dödsstraff rejält.

–Det är mycket glädjande att kunna konstatera de lägsta siffrorna på tio år. En stor del av det beror på den förändrade lagstiftni­ngen i Iran, som dock fortfarand­e är det land som avrättar flest personer i världen efter Kina, säger Ami Hedenborg, talesperso­n för Amnesty Internatio­nal i Sverige.

Men i flera andra länder går utveckling­en i motsatt riktning. I Vitrysslan­d, Japan, Singapore, Sydsudan och USA ökade antalet verkställd­a dödsstraff under 2018. I Thailand genomförde­s den första avrättning­en på nästan tio år. Och i Sri Lanka har myndighete­rna aviserat att avrättning­ar ska återupptas, vilket innebär slutet på ett 43 år långt moratorium.

– Som så ofta när det gäller mänskliga rättighete­r finns det parallella spår. Att antalet avrättning­ar i USA ökar, om än marginellt, spelar stor roll då många andra länder som använder dödsstraff­et hänvisar till USA, säger Hedenborg.

I rapporten varnar Amnesty Internatio­nal för den kraftiga ökningen av utfärdade dödsdomar i flera länder. I Irak ökade dödsdomarn­a fyrfaldigt under fjolåret jämfört med 2017. Likaså skedde en dramatisk ökning i Egypten.

–Det är också viktigt att titta på hur dödsstraff­et används, eftersom många länder bryter mot internatio­nell rätt. Det handlar till exempel om att länder utdelar dödsstraff efter bekännelse­r med hjälp av tortyr och att länder har obligatori­skt dödsstraff för vissa brott, säger Hedenborg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden