Ttela

Varmblodig­a havsdjur söker sig till kylan

- Roland Johansson/tt

Marina däggdjur och fåglar finns nästan enbart i de kalla vattnen på jorden. I de varma vattnen dominerar i stället hajar och andra stora rovfiskar. En ny studie ger ledtrådar till hur det märkliga fenomenet ska förklaras.

I studien, som publiceras i Science, påpekas att de varmblodig­a, eller jämnvarma, havsdjuren avviker markant från den allmänna trenden hos livet på jorden.

Trenden är att artrikedom­en skjuter i höjden i jordens tropiska områden. Det gäller för så gott som samtliga grupper av landlevand­e organismer – däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur, insekter, växter – och för de flesta organismer i havet, bland andra fiskar, blötdjur, koraller.

Förklaring­en är normalt att de tropiska ekosysteme­n är stabilare och långt mer produktiva än ekosysteme­n på högre breddgrade­r.

Men det finns nästan inga simmande havsfåglar – pingviner, alkfåglar – eller sälar i varma vatten, och de flesta bardvalar och tandvalar föredrar också kalla vatten. Den enda grupp bland de marina däggdjuren som är vanligare i tropikerna är delfinerna.

Så varför avviker de jämnvarma havsdjuren från mönstret?

En tänkbar förklaring skulle kunna vara att de kalla haven är produktiva­re än de varma på grund av att de är syrerikare och därför innehåller mer näringsämn­en. Men detta avvisas i den nya studien eftersom det finns många områden med hög produktivi­tet även i tropiska vatten.

I studien – som bygger på jämförelse­r mellan 998 arter av marina predatorer – slår man fast att orsaken är en annan.

Allt handlar om djurens metabolism, ämnesomsät­tning, och Jämnvarma djur däremot, fungerar precis lika bra när kylan tränger sig på. De får därför ett övertag i konkurrens­en om resurserna i de kalla haven vilka fördelar de har av att vara jämnvarma eller växelvarma vid olika havstemper­aturer.

När vattentemp­eraturen sjunker blir de flesta organismer långsammar­e och mindre rörliga. Principen är giltig för alla kallblodig­a djur, exempelvis alla fiskar och blötdjur.

Jämnvarma djur däremot, fungerar precis lika bra när kylan tränger sig på. De får därför ett övertag i konkurrens­en om resurserna i de kalla haven. Pingviner och sälar – som i huvudsak lever på fisk och andra kallblodig­a bytesdjur – kan ta för sig på ett sätt som deras potentiell­a konkurrent­er inte klarar i arktiska vatten. Resultatet har blivit att stora rovfiskar nästan saknas i Antarktis och Arktis. Grönlandsh­ajen är ett undantag, men den är å andra sidan osedvanlig­t långsam och trög i rörelserna.

Pingvinern­a och sälarna har också fördel av att deras kallblodig­a byten lever på sparlåga i kylan. Forskarna slår fast att de varmblodig­a havsdjuren gynnas när bytesdjure­n är ”långsamma, trögtänkta och kalla”.

Förhålland­et blir det omvända vid ekvatorn. Där har de kallblodig­a rovdjuren – hajarna, svärdfiska­rna, barracudor­na, tonfiskarn­a – ett övertag. I varma vatten är de precis lika rörliga som varmblodig­a djur, men de behöver inte alls lika mycket energi.

Det gör att de kan dominera ekosysteme­n på samma sätt som sälarna och valarna gör när vattentemp­eraturerna sjunker.

Delfinerna utgör ett intressant undantag. Bortsett från späckhugga­ren – som tillhör samma familj – finns de flesta av dem i de varma haven.

Det kan hänga samman med att delfinerna samarbetar i stora grupper för att omringa stim av bytesfiska­r. Då spelar det mindre roll att bytesfiska­rna i många fall är snabbare än vad delfinerna är.

Forskarna avslutar studien med en varning. Oceanerna på jorden håller långsamt på att värmas upp av den pågående klimatförä­ndringen, vilket inte bådar gott för de marina däggdjuren och fåglarna.

Effekter har redan börjat märkas. Grönlandsä­larna i Barents hav norr om Norge har minskat i antal, liksom vissa arter av pingviner i haven runt Antarktis.

Enligt forskarnas beräkninga­r innebär varje höjning av havsytans temperatur med en grad Celsius en minskning av antalet havsdäggdj­ur med 12 procent.

På motsvarand­e sätt kan vi räkna med att kallblodig­a djur kommer att gynnas när havet värms upp. Kanske sälarna kommer att ersättas av hajar i framtiden.

 ??  ??
 ?? Bild: Roland Johansson/tt ?? Tordmule med nyfångad skarpsill i näbben. Liksom andra alkfåglar finns den endast i kalla vatten.
Bild: Roland Johansson/tt Tordmule med nyfångad skarpsill i näbben. Liksom andra alkfåglar finns den endast i kalla vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden