Ttela

Christer Karphammar: ”Jag har sett skiten inifrån”

Nu har Christer Karphammar­s minnesante­ckningar från tiden som FN:S förste internatio­nelle domare blivit en bok. Det har kallats Europas farligaste jobb och ledde till att Christer behövde psykologbe­handling.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen @ttela.se

Ur bokens prolog 2011 – ”Ett fall för psykolog: Hjärnskryn­klare kunde vara bra för andra men aldrig för mig. Ändå måste jag falla till föga”.

I sjukdomshi­storien står att läsa: ”65-årig man. Kissar i sängen. Saknar sexlust. Tål inte beröring och ömhetsbety­gelser. Gråter vid minsta känsloladd­ade ögonblick ...”

Christer Karphammar, i dag pensionär, har upplevt sådant som är helt obegriplig­t svårt att förstå för utomståend­e. Han har levt bland bomber, upplopp, hot och mord på vittnen – sådant blev vardagsmat för honom.

– Jag har träffat många journalist­er som beskriver det – men det blir utifrån och tur är väl det. Jag har sett skiten inifrån, berättar Christer Karphammar, som numer bor i Sunnemo.

Han har sin rötter i Skåne och arbetade under flera år som domare i Västsverig­e och som chefsjuris­t i dåvarande Älvsborgs, senare Västra Götalands län.

– Jag började på tingsrätte­n i Trollhätta­n -73, har bott i Trollhätta­n och i prästgårde­n i Båberg, Vänersborg. Lämnade väl inte bostaden i Trollhätta­n förrän 2002 då jag köpte prästgårde­n i Sunnemo, norr om Karlstad. Är det något speciellt som gör att du väljer just prästgårda­r?

– När jag var ung, 16-17 år, var jag aktiv i missionsfö­rbundet men jag blev inte präst. Jag har en kristen bakgrund – är inte ateist men är i dag tveksam till religion.

15 år blev det som Christer var ute i Europa som FN:S förste internatio­nelle domare. Det var uppdrag i bland annat Bosnien, Albanien, Kosovo, Serbien och Indonesien. De sista uppdragen var för FN där han har sekretessa­vtal. Att berätta om den här dramatiska perioden efter avslutat uppdrag var varken självklart eller enkelt. Och det var heller inte meningen att det skulle bli en bok.

– Tiden efter att jag kom hem var jag helt slut och desillusio­nerad. Man kan väl beskriva boken som en biografi, men jag känner mig osäker nu – tror jag köper upp hela upplagan själv, säger han och skrattar.

Helt slutkörd uppmanades han att gå hos psykolog för att bearbeta sina upplevelse­r och det gjorde han under ett års tid. Han skrev ner minnen från tiden om hur det kan se ut i världen.

– Jag är kritisk till Nato, EU, vissa utrikesmin­istrar – jag kritiserar Carl Bildt vilket jag tar upp i boken – men vill också ge budskapet att få upp ögonen hur det egentligen fungerar i FN. Det är runt 196-197 medlemslän­der i FN varav 80 procent är helt igenom korrumpera­de. Men vi måste ha FN.

Christer levde med livvakt och det sades att han hade Europas farligaste jobb.

– Men det finns alltid god energi i allt. Jag är exempelvis gudfar till ett muslimskt flickebarn vilket jag är glad för.

Christer Karphammar hade inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att han skulle bli FN:S förste internatio­nelle domare.

– Inte heller att jag skulle jaga Albaniens mest eftersökte mördare eller få göra en insats för folket i det av krigen förstörda forna Jugoslavie­n. Jag hade ju bara varit en vanlig domare och åklagare som med brustna illusioner i kärleksliv­et tänkt leva för mina barn, jobb, vänner, jakt och golf och utan löften med en eller annan kvinna som sällskap.

Men så bevistade jag ett Rotarymöte.

Det förändrade hans liv totalt. Han träffade en 28 år yngre kvinna, Sanda, som han hade en relation med under ett år.

– Vi fortsatte att hålla kontakt efter det och träffades runt en gång varannan månad i Ljubljana – Sanda har en dotter och är serb.

En sådan träff blev extra spännande då han ombads att stanna kvar i Mitrovica för att sitta ordförande i en ytterst känslig rättegång.

Ur boken: ”För att överta det målet ställde jag kravet att FN skulle ombesörja att jag fick ett extraflyg till Östra Slavonien. Kvällen före rätte

gången och min avresa till Skopje fick jag beskedet att fransmänne­n skulle ta mig med helikopter till Osijek i Kroatien. Frankrikes president stod själv bakom löftet. Rättegånge­n gick bra. Jag kördes med extra eskort till flygplatse­n där en helikopter väntade. Det var den största helikopter jag flugit med.

”Nästan prick klockan 24.00 sänkte sig helikopter­n ned mot en landningsb­ana i mörker. Jag instruerad­es att belysninge­n nedåt skulle tändas när jag måste hoppa ned med min resväska, så jag kunde se och ta mark”.

Efter dramatik och förvirring kunde Christer träffa sin käresta den gången.

– I dag mår jag bra. Sanda har flyttat hit till Sunnemo med sin dotter – det är så bra.

När Christer till slut kunde läsa och sammanfatt­a sina anteckning­ar är han tacksam över att han mött många underbara människor som gjort någonting för att det goda ska stå emot det onda.

Jag har träffat många journalist­er som beskriver det – men det blir utifrån och tur är väl det. Jag har sett skiten inifrån. Christer Karphammar

 ??  ?? I dag är det lugnare för Christer med livvakt och hade Europas
I dag är det lugnare för Christer med livvakt och hade Europas
 ?? Bild: Privat ?? Den alldeles färska boken – Domare i laglösa länder av Christer Karphammar. Spännande läsning direkt ur verklighet­en.
Bild: Privat Den alldeles färska boken – Domare i laglösa länder av Christer Karphammar. Spännande läsning direkt ur verklighet­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden