Ttela

Nationalmu­seum: Verksamhet­en hotad

-

För Nationalmu­seum innebär vårbudgete­n att underskott­et växer till 40 miljoner kronor, och läget är nu ”mycket ansträngt”. Överintend­enten Susanna Pettersson vill att regeringen gör ett undantag och låter museet ta ut entréavgif­ter.

Susanna Pettersson beskriver Nationalmu­seums publiksucc­é som ”helt fantastisk”. Men i stället för den ekonomiska hjälp som museet hade hoppats på för att klara den stora tillströmn­ingen till det nyrenovera­de museet tar regeringen bort ett tidigare renovering­sanslag på 13 miljoner kronor.

– De betyder att underskott­et växer till 40 miljoner kronor, och här sitter vi nu. Konsekvens­erna är allvarliga. Verksamhet­en som vi vill erbjuda publiken är hotad, säger Susanna Pettersson.

Kulturmini­ster Amanda Lind (MP) däremot är ”väldigt glad” över att regeringen nu avsätter sammanlagt 60 miljoner kronor till fri entré på de statliga museerna. Men hon vill inte ge något löfte om ytterligar­e kompensati­on till Nationalmu­seum.

– Vi för en dialog med Nationalmu­seum och där ber vi om att få återkomma, säger hon.

Hur vi ska hantera Nationalmu­seums situation ber vi att få återkomma till.

Enligt Susanna Pettersson behöver Nationalmu­seum 266 000 betalande museibesök­are för att täcka underskott­et i år. I stället för att vara med på museidagar­na i Östersund har hon dragit sig tillbaka för att jobba med en krisplan.

– Jag välkomnar fri entré men då måste vi också få kompensati­on som står i relation till antal besökare och oundviklig­a ökade kostnader, det vill säga slitage, säkerhet och städning. Får vi ta betalt är det inga problem, och nu är det dags att fundera på om man inte kan göra ett undantag. Det här är som att föda kulturmini­ster ett barn och sedan inte kunna ge det mat.

Amanda Lind vill inte ta ställning till Susanna Pettersson­s förslag.

– Hur vi ska hantera Nationalmu­seums situation ber vi att få återkomma till. Det är väldigt positivt att det är en publiktill­strömning, vi följer självfalle­t utveckling­en noga och har en dialog med museet, säger kulturmini­stern.

Även de kommunala kulturskol­orna hade hoppats på mer pengar. Regeringen återinför 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget. Att inte hela summan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden