Ttela

Tre justeringe­r på kulturområ­det

- Sara Haldert/tt Elin Swedenmark/tt Erika Josefsson/tt

Vårändring­sbudgeten innebär att tidigare planerade minskninga­r, som inte fanns med i Moderatern­as och KD:S budget från i höstas, nu genomförs.

Skapande skola mister ett anslag på tio miljoner kronor som skulle gå till en satsning på Skapande förskola som inte förverklig­ats.

Kulturtids­krifter och litteratur mister fem miljoner kronor avsedda för en satsning på ungdomar i socialekon­omiskt svaga miljöer som regeringen redan tycker sig ha täckt genom projektet ”Stärkta bibliotek”.

Anslaget till vissa scenkonsti­nstitution­er, som Dramaten, Kungliga Operan, Riksteater­n med flera, krymper med drygt tre miljoner kronor. • • • • återinförs nu förklarar Amanda Lind med att reformen gäller från halvårsski­ftet. Återinförs hela anslaget alltså i höstens budget?

– Det en tydlig inriktning och ambition från regeringen­s sida. Det har alltid varit tanken att det här bidraget ska ligga fast så att kommunerna ska kunna planera, säger Amanda Lind, i stället för att svara ett rakt ”ja”.

Enligt Torgny Sandgren, generalsek­reterare på Kulturskol­erådet, har kommunerna sökt betydligt mer än de 100 miljoner som man tidigare hade att tillgå. Han tycker det är svårt att säga hur det slår att de för 2019 får tillbaka hälften av pengarna.

– Med mer pengar kan det så klart bli fler barn och ungdomar som kan delta och större möjlighete­r för kommunerna att utveckla verksamhet­en. Men vi får se om det här är ett första steg. Vi hoppas på höstbudget­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden