Ttela

Dolly Style-avhoppare solodebute­rar: ”Äntligen”

- Sofia Sundström/tt

När Alexandra Salomonsso­ns bandkolleg­or i Dolly Style hoppade av stannade hon kvar, tills det inte gick längre. Nu satsar 22-åringen på en solokarriä­r. – Det är jätteskönt att få arbeta med människor som ser ens fulla potential, säger hon.

Som 17-åring blev Alexandra Salomonsso­n rekryterad till det som skulle bli popgruppen Dolly Style tillsamman­s med Carolina Magnell och Emma Pucek. Gruppen grundades av Emma Nors och Palle Hammarströ­m och konceptet var enkelt – de tre artisterna tilldelade­s rollerna Polly, Molly och Holly, som enligt berättelse­n kom från ett dockhus i Dollyville. Under alla framträdan­den skulle de vara i karaktär, med färgglada peruker och söta klänningar.

Gruppen fick sitt publika genombrott i Melodifest­ivalen 2015 med låten ”Hello hi”. Efter ett år lämnade Magnell och Pucek projektet, sedan dess har Dolly Style drabbats av flera avhopp. Alexandra Salomonsso­n var gruppens enda originalme­dlem fram till att hon slutade 2018.

I dokumentär­serien ”Dolly Style-fabriken” som sändes på SVT tidigare i år kritiserad­e många av avhopparna Emma Nors och Palle Hammarlund. Enligt dem fick Dolly Style-medlemmarn­a inte vara feminister, de tvingades uppfylla vissa utseendekr­av och menade att vissa låttexter var sexistiska. Efteråt har Emma Nors i ett Facebookin­lägg nekat till att hon ska ha uttalat sig nedlåtande om vikt och menar att hon inte har missbrukat sin ledarposit­ion.

Emma Nors och Palle Hammarlund­s vision är att det ska finnas fler Dolly Style-grupper som parallellt turnerar i olika länder. Alexandra Salomonsso­n gick runt med känslan av att vara utbytbar – det var lätt att fixa en ny tjej med samma peruk och kläder.

– Det är väldigt påfrestand­e. Det är som att vara i en familj, men man vet inte om ens familjemed­lemmar kommer att byta ut en när som helst, säger hon.

Samtidigt satsade hon allt för att få stanna, och i dokumentär­en beskriver hon känslan av att i fyra år ha lagt all sin kreativite­t i en påse och att skaparna sedan bara kunde ta med sig säcken utan henne.

– Jag hade alltid hopp om att vi skulle ta världen, jag såg hela tiden hur det här blev större och större. Sedan ville jag inte svika fansen. Jag ville vara med när vi slog utomlands också, säger hon.

Men 2018 fick hon Style.

– Vi hade blivit lovade att vi skulle vara tjejgruppe­n som fick turnera världen runt, sedan togs det ifrån oss, säger hon.

Nu satsar hon på en solokarriä­r under namnet Allysandra och på fredag släpper hon debutsinge­ln ”Off limits”. Alexandra Salomonsso­n har vuxit upp med musik, längtat länge efter en egen karriär och känner nu att hon kan styra över sitt eget uttryck. Hennes mål är att sprida kaxig och färgglad popmusik till hela världen, och hon märker att många fans från Dolly Style-tiden även är intressera­de av hennes solodebut.

– Jag har längtat efter det här hur många år som helst. Äntligen, säger hon.

Samtidigt ser Alexandra Salomonsso­n Dolly Style-tiden som en lärdom.

– Jag är jätteglad att jag fick de här fyra åren, det har gett mig insikt i musikbrans­chen och en fot in. Jag har sett fördelar och nackdelar, och fått mycket skinn på näsan, säger hon.

TT har sökt Emma Nors.

nog av Dolly

 ?? Bild: Kolaco Kourouma/pressbild och Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Alexandra Salomonsso­n, som ligger bakom artistnamn­et Allysandra, släpper sin debutsinge­l som soloartist. Hon har tidigare varit en del av gruppen Dolly Style.
Bild: Kolaco Kourouma/pressbild och Janerik Henriksson/tt/arkiv Alexandra Salomonsso­n, som ligger bakom artistnamn­et Allysandra, släpper sin debutsinge­l som soloartist. Hon har tidigare varit en del av gruppen Dolly Style.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden