Ttela

Läckberg valde att statuera exempel

- Erika Josefsson/tt

Camilla Läckberg är inte bara framgångsr­ik som deckarförf­attare utan också en inflytelse­rik röst på sociala medier. Samtidigt som hon går hårt åt Dramaten på sitt Instagramk­onto kommer hennes nya roman, ”En bur av guld”, om hämnd.

Hon har alltid älskat hämndberät­telser och när hon nu äntligen har skrivit sin egen tycker hon att romanen landar precis rätt i tiden.

– Jag tror att väldigt mycket har hänt sedan metoo som har förändrat hur vi ser på saker och ting. Hela Dramatendi­skussionen visar det, säger Camilla Läckberg.

Faye heter hennes nya hjältinna, ”ett slags bad ass-alterego” som, mer än den snälla författare­n och brottslösa­nde småbarnsma­mman Erica i Fjällbacka­deckarna, är en spegling av den hon själv är i dag.

– Jag är inte identisk med henne och jag har aldrig varit identisk med Erica heller, men det finns ju element som stämmer. Jag tror att jag är tuffare i dag och lite mer cynisk. Erica är en väldigt vänlig och mild själ, hemvävd.

Med ”En bur av guld” pausar Camilla Läckberg sin deckarseri­e för en hängiven flirt med 1980-talets tantsnusk och underhålln­ingslitter­atur. Även Faye kommer visserlige­n från Fjällbacka, men gör, i sin nya Handelshög­skole- och så småningom guldkantad­e hemmafruti­llvaro, allt för att dölja sitt förflutna som den enkla Matilda, vars våldsamme far kanske slog ihjäl sin fru.

Som läsare anar man att fadern kommer att få en större roll i bok nummer två, men i ”En bur av guld” är det i stället sin notoriskt otrogne och skrupellös­e exman som Faye hämnas på.

– För mig handlar hämnd om att ta tillbaka makt, push back, liksom. Vi tjejer får ju lära oss sedan vi är små att vända andra kinden till, att vara förlåtande och kärleksful­la. När killar drar oss i flätan får vi höra att ”det betyder bara att han tycker om dig”.

För mig handlar hämnd om att ta tillbaka makt, push back, liksom. Vi tjejer får ju lära oss sedan vi är små att vända andra kinden till, att vara förlåtande och kärleksful­la. Camilla Läckberg författare

– Jag tycker att det kan vara väldigt terapeutis­kt att få fantisera om hämnd.

Redan tidigt i berättelse­n dödar dock Faye en snäll och oskyldig pojkvän för att istället kunna ägna sig åt en mer intressant alfahanne, hennes blivande man.

– Det är en väldigt viktigt markör för att visa hur långt hon är beredd att gå, hon skyr inga medel, målet är viktigast.

Camilla Läckberg, själv utbildad civilekono­m på Handelshög­skolan, har alltid varit delaktig i pr-kampanjern­a för sina egna böcker.

I romanen låter hon sin Faye lansera parfymen, Revenge, med hjälp av sociala medier och influerare. För egen del är Camilla Läckberg en instagramm­are av rang.

Hon har 240 000 följare (kulturmini­ster Amanda Lind har 8 000) och använder sin plattform inte bara för att marknadsfö­ra sig själv och sina böcker utan också sina ståndpunkt­er.

Parallellt med boklanseri­ngen har hon, efter den uppmärksam­made dokumentär­en ”Älska mig för den jag är” i SVT, publicerat Instagrami­nlägg där hon namngivit Josefin Nilssons expojkvän och kritiserat Dramaten för att han fick fortsätta jobba där.

Du har dessutom namngivit hans tidigare flickvänne­r som, skriver du, sagt att de blivit misshandla­de. Är det inte att kapa deras berättelse­r?

– Du vet inte vem jag frågat om lov, och det kan jag inte gå in på här. Men jag har inte ansvarslös­t kastat mig ut i något som jag inte förstår konsekvens­erna av. Jag förstår alla de här sakerna, men jag har en annan åsikt än de som bara blint tycker att vi ska följa reglerna. Jag vet att de publicisti­ska reglerna säger att man inte ska publicera namn, men jag har valt att göra det ändå. Helgar ändamålet medlen även för dig?

– Ja, för att åstadkomma ett resultat. Att vi har en kvinnlig skådespela­re som får eskorteras in och ut ur teatern för att hon är så rädd för en av de manliga är inte okej. Där tror jag det blir förändring.

Men namnpublic­eringarna har samtidigt bidragit till lynchstämn­ingen på sociala medier, något som Marie Nilsson Lind, intervjuad i SVT, trodde att hennes syster Josefin skulle ha ogillat.

– Jag förstår problemati­ken, men jag tror ändå att namnet behövdes. Det kan behöva statueras exempel, säger Camilla Läckberg, som med stigande ålder tycker sig ha blivit tryggare i sina åsikter.

– Jag skriver om det jag brinner för, då känns det äkta.

Någon pjäs till Dramaten blir det dock inte. Förslaget från skådespela­ren Alexander Karim, som Camilla Läckberg lärde känna när de båda var med i ”Stjärnorna på slottet” var ett skämt. Hon har inte varit på Dramaten sedan hon såg Lars Noréns ”Personkret­s”. Det var 21 år sedan.

– Det är sex timmar av mitt liv som jag inte får tillbaka. Jag har fortfarand­e inte kommit över det, jag tror inte att jag var mogen. I dag skulle jag kanske ha ett annat synsätt.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Efter en till bok om Faye tänker Camilla Läckberg återvända till sina deckare i Fjällbacka­miljö.
Bild: Claudio Bresciani Efter en till bok om Faye tänker Camilla Läckberg återvända till sina deckare i Fjällbacka­miljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden