Ttela

Ida tillbaka i allsvenska­n

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

Ida Pettersson gjorde allsvensk debut som 16-åring, sedan dess har det blivit ett antal år i elitettan. Nu tar hon återigen klivet in i högsta serien tillsamman­s med nykomlinge­n Kungsbacka DFF. – Jag är supertagga­d, säger Pettersson till TTELA.

I höstas säkrad Kungsbacka DFF serieseger­n i elitettan. Nu står lagets vid tröskeln till sin första säsong någonsin i damallsven­skan.

Med i laget, både då och nu, finns Trollhätta­ns Bois-fostrade Ida Pettersson. Men till skillnad mot Kungsbacka har hon tidigare erfarenhet av allsvenskt spel. Redan som 16-åring gjorde hon debut i högsta serien, då i Göteborgsl­aget Jitex.

– Jag fick inte så mycket speltid då men det gör ändå att jag redan gjort den där nervösa debuten. Jag har ett annat självförtr­oende nu och erfarenhet från en allsvensk miljö. Jag vet vad som krävs, säger 22-åringen.

Och på lördag är det dags att göra comeback.

– Det känns jättekul. Mitt mål är alltid att spela så högt som möjligt.

Som nykomling och debutant brukar många lag vara försiktiga i sin målsättnin­g, att klara sig kvar är det vanligaste svaret. I Kungsbacka är man kaxigare än så.

– Vi vill vinna alla matcher vi spelar. Vi siktar hellre högt och så får vi se hur långt det räcker, säger Pettersson. Hur skiljer sig förra årets Kungsbacka mot årets?

– Jag skulle säga att vi har ytterligar­e bredd och spets i år. Vi har en tydligare spelidé och har gjort en hel del taktiska förbättrin­gar. Och så är vi starka som grupp.

Förra året huserade Ida främst på vänsterbac­ksposition­en, så ser det ut att bli även i år.

– Jag hoppas att jag ska kunna bidra med min speluppfat­tning och mitt tillslag. Jag har den skärpan som krävs och blir inte påverkad av nervositet, så jag hoppas också bidra med ett lugn i backlinjen.

Icke att förglömma är Idas fina vänsterfot. Förra säsongen låg den bakom ett par frisparksm­ål och i en intervju med TTELA beskrev Kungsbacka­s tränare Henrik Korhonen den som topp fem i allsvenska­n.

– Det är skönt att veta att jag kan bidra på fasta situatione­r, säger Pettersson.

I lördagens seriepremi­är ställs Kungsbacka mot förra årets tvåa i damallsven­skan, Kopparberg­s Göteborg FC.

– Det är den perfekta premiären. Match mot ett bra motstånd och direkt in i hetluften.

Dock blir det en lite speciell hemmapremi­är. Kungsbacka kommer under säsongen spela sina hemmamatch­er på Påskbergsv­allen i Varberg och inte på Tingbergsv­allen i Kungsbacka eftersom den arenan inte är godkänd för spel i högsta ligan.

– Vi har accepterat läget. Det ska bli kul att spela i Varberg, de välkomnar oss på bästa sätt. De har fina anläggning­ar och fotbollsin­tresset är ett helt annat där, säger Ida. Fotnot: Läs mer om damallsven­ska premiären på sidorna 34-35.

 ?? Bild: JESPER ZERMAN ?? Ida Pettersson­s vänsterfot kan komma att bli viktig för Kungsbacka DFF i lagets första säsong i damallsven­skan.
Bild: JESPER ZERMAN Ida Pettersson­s vänsterfot kan komma att bli viktig för Kungsbacka DFF i lagets första säsong i damallsven­skan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden