Ttela

Naturligt uppåt väggarna – måla om med mineralfär­g

- Lisa Wallström/tt

Att måla om är ett enkelt sätt att förändra hemma. Mineralfär­ger ger väggarna karaktär och en spännande struktur. Dessutom är de snälla mot både människa och miljö.

Mari Strenghiel­m är inrednings­stylist, fotograf och bloggar på Elle Decoration. Hon är Sveriges kanske största konsument av kalkoch mineralfär­g.

– Jag målar om så ofta att min familj har slutat lägga märke till om halva hemmet har bytt färg medan de var i skolan och på jobbet, säger hon.

En anledning är att hon använder sitt hem som studio. Här stajlar och fotografer­ar hon de flesta av sina uppdrag och anpassar rummen efter ändamålen. Rekvisita åker fram och tillbaka – gardiner sätts upp och tas ned, kuddar och mattor likaså.

Det är ingen dålig kuliss att utgå ifrån. Huset från förra sekelskift­et ligger på Dalarö utanför Stockholm och är högt beläget med utsikt över havet. När man gläntar på dörren och kliver in öppnar sig en mjuk värld av jordiga toner. Golven, väggarna och till och med taken skiftar i grå och beigerosa nyanser. Möbleringe­n är sparsam och består av naturliga material.

– Jag gillar gamla saker och naturliga material. När vi köpte huset för 14 år sedan ville vi renovera efter konstens alla regler och använde linoljefär­g när vi målade om. Men jag mådde inte bra av lukten och tyckte att den var ganska besvärlig att arbeta med.

Då upptäckte hon mineralfär­ger och sedan dess använder hon nästan inget annat.

– Det känns bra att de är naturliga, att de andas. När man målar med dem luktar det lite lera, men det är en frisk och sund doft tycker jag.

Vad skiljer då kalk- och mineralfär­ger från vanlig väggfärg? Jo, bindningsm­edlet – det ämne som binder samman färgens olika ingrediens­er.

Cathrine Bülow driver Ekobyggpor­talen, en sajt som vill främja och informera om hållbart och ekologiskt byggande. Hon reder ut begreppen:

– Alla färger delas in utifrån bindningsm­edel. Mineralfär­ger är en grupp där ler-, kalk- och så kallad silikatfär­g ingår. Gemensamt för dem är att bindmedlet är mineralisk­t.

I vanliga, vattenbase­rade färger är bindningen plast. Så trots att de har blivit mindre giftiga när lösningsme­dlen togs bort, är de fortfarand­e inte vidare bra ur miljösynpu­nkt.

– De innehåller också en del andra tillsatser som är problemati­ska. Det är mycket bättre att använda mineralbas­erade färger, säger Cathrine Bülow.

Traditione­llt sett har dessa färger använts för målning av stenhus och för att kalka ladugårdar. Men på senare år har de seglat upp som trendfärge­r för väggmålnin­g på ytor som gips och tapeter.

– Mineralfär­gerna har många bra egenskaper. De är i stort sett luktfria och absorberar fukt. På så sätt hjälper de till att reglera luftfuktig­heten till en lagom nivå.

Hon har själv målat ett rum i sin lägenhet med lerfärg. Först blev hon förskräckt över resultatet.

– Jag hade valt en terrakotta­nyans och när jag var färdigt såg väggen mörkbrun ut. Men den behövde bara torka ordentligt, då ljusnade den till rätt kulör.

Precis som med annan målning krävs en del förarbete för att resultatet ska bli bra. Det bästa är att ta bort så mycket som möjligt av det som redan sitter på väggarna och spackla som vanligt.

Fast strukturen på mineralfär­gerna är ganska förlåtande. Den korniga, ruffa finishen är ofta just vad man vill åt.

– Man kan börja med en vända grundfärg, särskilt om man tänker måla en ljusare kulör än vad som har varit på ytan tidigare, säger Mari Strenghiel­m.

Hon har målat på både tapet och gips med bra resultat. Det är bara en sak som hon avråder ifrån: att ge sig på taket med kalkfärg.

– Det är bland det värsta jag har gjort i renovering­sväg. Det trillade ned klumpar med blöt, kladdig färg i ansiktet och håret. Skyddspapp­en på golven blev till en blöt lervälling. Det var hemskt.

Ändå målande hon inte ett, utan två rum.

– Ja, det var knäppt – jag är väldigt envis. Men efter att jag hade målat väggarna tyckte jag att taken lyste vita. Det störde mig jättemycke­t, så jag var bara tvungen.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Inrednings­stylisten Mari Strenghiel­m älskar kalkfärger och målar ofta om. ”Jag gillar den levande strukturen, att den är lätt att arbeta med och att den är miljövänli­g.” Väggprydna­den som hänger på verandaväg­gen har Mari gjort själv. Egentligen skulle den bli en takkrona.
Bild: Claudio Bresciani/tt Inrednings­stylisten Mari Strenghiel­m älskar kalkfärger och målar ofta om. ”Jag gillar den levande strukturen, att den är lätt att arbeta med och att den är miljövänli­g.” Väggprydna­den som hänger på verandaväg­gen har Mari gjort själv. Egentligen skulle den bli en takkrona.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden