Ttela

Sommarkäns­lan stärks längs med Strandgata­n

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Fler uteserveri­ngar och mindre trafik ska stärka Strandgata­ns profil som sommargata. – Nu steppar vi upp, här ska bli riktig semesterkä­nsla, säger Mathilda Sundberg, centrumsam­ordnare på City Trollhätta­n.

På senare år har Trollhätta­ns stad, centrumbol­aget och näringsliv­et satsat på att lyfta fram och utnyttja Trollhätta­ns framsida – strandkant­er och öar längs kanalen.

Spikön, Prästskede­sholmen och Mossberget har fått ett rejält lyft med Skrotnisse­s lekplats, ny gästhamn med servicehus och sommarrest­aurang, upprustnin­g av gångstigar, plantering­ar och belysning med mera.

Strandgata­n har fått ny brygga med generösa sittplatse­r och ny belysning. Sommartid har ytorna runt hamnkontor­et möblerats med solstolar, palmer, ”vågade” soffor och cafébord intill mobila fik och glassbarer. Restaurang­erna på gatan har hakat på, med större uteserveri­ngar.

I år tas ytterligar­e några steg. Katalysato­r är en ny restaurang i hamnmagasi­net, som öppnar i slutet av maj.

Just nu pågår bygget av en större uteserveri­ng norr om hamnkontor­et, och restaurang­en ska även ha en uteserveri­ng på trottoaren utanför hamnmagasi­net.

– För att det ska fungera kommer vi att enkelrikta trafiken på delar av Strandgata­n, från och med nu och fram till oktober. Mellan Spannmålsg­atan och Föreningsg­atan går det bara att köra söderut, säger Elisabeth Linderoth, gatuoch parkchef i Trollhätta­ns stad.

Hon ser flera fördelar med detta, förutom att det skapas plats för fotgängare, personal och restaurang­gäster.

– Vi får klagomål på höga hastighete­r på kullersten­sgatan, och på att folk parkerar på gångbanan. Med den nya utformning­en tror vi att gatan blir säkrare och att de boende blir mer nöjda.

I dagarna har körbanan avgränsats, och här har det tänkts till kring utformning­en.

– Det är ett marint tema – trätunnor med tampar och staket emellan och mycket blått och vitt, säger Mathilda Sundberg.

Söder om hamnkontor­et har kommunen möblerat sommarytan, där Saras glassbod kommer att husera i en container. Miltons café kommer inte tillbaka i år, men Backstage Rockbar kommer att öppna sin sommarkrog på Spikön. Där utökas allsången på Skrotnisse­s lekplats, till fyra tillfällen i sommar.

– Vi jobbar på att få till mindre aktivitete­r på Strandgata­n också, som yoga på bryggan. Och vi kommer att ha sommarlovs­dagar med aktivitete­r – på både Strandgata­n och Spikön, säger Mathilda Sundberg.

Första juni kommer det att hända extra mycket på Strandgata­n, i samband med årets lekplatska­las. Då börjar också flotten – Tio över älva – att gå.

Vi jobbar på att få till mindre aktivitete­r på Strandgata­n också, som yoga på bryggan

Mathilda Sundberg centrumsam­ordnare på City Trollhätta­n

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Nathalie Hallberg, Astrid Nordberg och Marcus Pallvid från City Trollhätta­n jobbar för fullt för att få till sommarkäns­lan på Strandgata­n.
Bild: Andreas Olsson Nathalie Hallberg, Astrid Nordberg och Marcus Pallvid från City Trollhätta­n jobbar för fullt för att få till sommarkäns­lan på Strandgata­n.
 ??  ?? Den nya restaurang­ens uteserveri­ng håller på att byggas upp på Strandgata­n, och ytterligar­e en servering ska ligga längs hamnmagasi­net. Trätunnor skärmar av mot biltrafike­n, som enkelrikta­s.
Den nya restaurang­ens uteserveri­ng håller på att byggas upp på Strandgata­n, och ytterligar­e en servering ska ligga längs hamnmagasi­net. Trätunnor skärmar av mot biltrafike­n, som enkelrikta­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden