Ttela

Så gjorde Joakim för att leva sundare

Hösten 2017 vägde han 107 kilo och hade klädstorle­k 56. Men efter en misslyckad dejt bestämde sig Joakim Svensson för att det fick vara nog. Två år senare kan han konstatera att man inte behöver bli en träningsna­rkoman för att leva sunt.

- Robin Fahlström robin.fahlstrom@ttela.se

Nyheter: Dejten blev vändpunkte­n som fick Joakim Svensson att börja träna och äta mer hälsosamt. Två år senare mår han bättre än någonsin, utan att ha behövt ta till extrema metoder.

Vändpunkte­n kom halvvägs uppför en brant backe i Slottsskog­en. Joakim Svensson, 46, hade tagit sig till Göteborg för en dejt där löpning stod på schemat. Men den kuperade terrängen ledde till förödmjuke­lse för butikschef­en på Ica Supermarke­t Sylte.

– Hon flög fram medan jag svettades som en gris. Så dagen efter köpte jag en cykel och ett träningsko­rt, säger Joakim Svensson.

Dejten blev det inte mycket med, men Joakim Svensson håller kontakten med kvinnan som hjälpte honom förändra sitt liv.

Att ha vänner som redan tränar är viktigt både för stöttning och inspiratio­n för den som vill leva ett sundare liv.

Samtidigt har även profession­ell hjälp varit en nyckel under Joakim Svenssons egen resa.

Med hjälp av en personlig tränare kunde han både göra ett träningssc­hema och lägga om sin kost. Idag tränar Joakim Svensson en timme om dagen, sex dagar i veckan. Han gymmar fyra gånger i veckan och springer två mil de övriga två dagarna.

Med lite vardagsträ­ning på det behövs inte så mycket mer för att bli vältränad.

– Jag kan bli irriterad när folk säger att de inte har tid att träna. En Tv-timme om dagen kan man faktiskt offra. Träningen måste bara bli en del av vardagen, säger Joakim Svensson.

Kostprogra­mmet håller han till viss del, men att sluta äta kött är inget alternativ.

För Joakim Svensson är det viktigt att unna sig lite lyx ibland också.

Så länge man håller det till rimliga mängder.

– Förr brukade jag alltid köpa med mig godis, chips och läsk när jag gick hem från jobbet. Jag drack en flaska läsk om dagen och hade ett fruktansvä­rt sötsug. Men när jag hade varit ifrån det i två veckor var suget helt borta. Nu kan jag må illa av att det är så sött, säger han.

Första steget på Joakim Svenssons resa var att gå ner i vikt. Han slopade kolhydrate­rna i princip helt under första året och kilona rasade. Redan efter ett halvår hade han gått ner 23 kg. Men för att kunna bygga muskler krävdes det en mer balanserad kost.

Joakim Svensson inleder varje dag med en rejäl frukost bestående av ägg, bär och kvarg. Till jobbet tar han alltid med lagad mat. Proteinrik­t ska det vara, så kycklingsa­llad är en favorit. I övrigt äter han mycket grönt och kolhydrate­rna består ofta av fullkorn.

Idag väger Joakim Svensson 77 kilo och har gått från klädstorle­k 56 till 46. Även om han gjort denna omställnin­g endast för sitt eget välmåendes skull så uppskattar han när folk reagerar på det. Vissa starkare än andra.

– Första gången jag träffade min husläkare efter jag börjat träna så kände han inte igen mig. Och från kunder får jag ofta höra att jag förändrats mycket. Men det bästa är när mina barn säger att jag är så mycket piggare nu. Det boostar mig verkligen, säger Joakim Svensson.

Utöver kost och träning är det enligt honom viktigt att ha ett tydligt mål med sin träning. För Joakim Svensson var det första målet att springa Kraftprove­t.

– I fjol gjorde jag det, på en timme och 16 sekunder. Nu är mitt nya mål att springa Göteborgsv­arvet nästa år, säger han.

Hur resan fortsätter står skrivet i stjärnorna, men att falla tillbaka i gamla vanor är han inte rädd för.

Träningen är numera ett vant beteende. För den som vill göra en liknande resa är hans två tips just att skapa tydliga rutiner, men också att söka profession­ell hjälp.

– Sedan är det även viktigt att ta det lugnt i början. Man kan inte köra så som jag gör redan från början. Och om man är i min ålder och ska börja träna funkar det verkligen inte, säger Joakim Svensson.

 ??  ??
 ??  ?? Joakim Svensson har även upplevt positiva effekter i sitt arbetsliv sedan han började träna. ”Ryggövning­ar är min favorit. Förr hade jag alltid ont i rygg och axlar när jag kom hem från jobbet, men det är helt borta nu” säger han.
Joakim Svensson har även upplevt positiva effekter i sitt arbetsliv sedan han började träna. ”Ryggövning­ar är min favorit. Förr hade jag alltid ont i rygg och axlar när jag kom hem från jobbet, men det är helt borta nu” säger han.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden