Ttela

Så ordnar familjen vardagspus­slandet

- Madeleine Bäckman

Familj: Att vara ensamståen­de mamma och arbeta inom vården kan göra det svårt att få vardagen att gå ihop. Jenny Johansson bor med sina tre barn i centrala Vänersborg. Numera har hon fått kläm på vardagspus­slet.

Att vara ensamståen­de mamma och arbeta inom vården kan göra det svårt att få vardagen att gå ihop. Så ser livet ut för Jenny Johansson som bor med sina tre barn i centrala Vänersborg. Men är det något hon numera fått kläm på, så är det just vardagspus­slet.

För fyra år sedan separerade Jenny Johansson från sin sambo och blev ensamståen­de med sina tre barn som i dag är 7, 14 och 16 år.

– Det var ingen större skillnad. Innan separation­en hade jag gjort det mesta ensam i hemmet under en längre tid, säger hon.

Jennys arbetssche­ma består även av både kvälls- och helgpass vilket gör att det kan det bli tufft att få ihop familjeliv­et. Det är dock något som Jenny inte längre ser som ett problem.

– Så klart att det är ett pussel för alla. Hos oss är det de stora killarna som får dra ett lite tyngre lass och ibland hjälpa till att passa sin lillasyste­r.

Något som underlätta­r är att Jennys särbo bor i samma kvarter. När det blir sena kvällar för Jenny, får hennes yngsta flicka övernatta hos honom.

– Det fungerar bra. Jag jobbar varannan helg och då har även han sin dotter och de leker bra ihop. Jag är jättetacks­am att jag har honom.

Hur gick det för er att bli en bonusfamil­j?

– Det gick bra. Att ta det försiktigt är a och o. Vi har varit tillsamman­s i tre år nu och drömmer så klart om att bo ihop en dag, men vi vill ta det långsamt för barnens skull och hitta ett boende som passar hela den stora familjen.

Den allra största utmaningen i familjeliv­et stavas struktur.

– Det är svårt att få fasta tider på framför allt helgerna. Ibland är det lite kaosartat men man fixar det ändå.

Hur gör du för att klara det?

– Jag har släppt pressen. Perfekt är inget som existerar i vår familj. Alla får vara som de är.

Jenny berättar att hon förr påverkades mycket av alla perfekta familjebil­der på Instagram.

– Man såg putsade fönster, nybakade kakor och semesterre­sor. Ibland alltihop på en och samma dag från ett konto, säger hon och fortsätter:

– Det stressade mig och jag började må riktigt psykiskt dåligt av att se det. Nu har jag lärt mig att mitt liv är mitt och det är deras.

Hon berättar att hon påverkades extra mycket av det

perfekta livet i sociala medier när hon led av depression och ångest för några år sedan.

– Det var när jag började ta mig upp från det som jag fick lära mig att sluta jämföra mig själv med andra. För det är då man blir sjuk.

Hon är dock hoppfull inför hur sociala medier är på väg att förändras.

– Man får se mer och mer av den kaosartade vardagen, det perfekta är på väg att fasas ut. Jag tycker det är så härligt att se bilder tagna direkt ur verklighet­en.

För en god sammanhåll­ning och ett fungerande familjeliv tycker Jenny att det är viktigt med gemensamma intressen i familjen.

– Bilträffar är något som vi alla gillar. Och tv-spel. Min yngsta, Eline, som saknar två tredjedela­r av underarmen har blivit jättedukti­g på det nu.

Trots att familjen nu får vardagen att rulla på så sticker Jenny inte under stol med att det har funnits tuffa perioder. Dottern Eline lider av Dysmeli och behöver mycket träning med den nya protesen på sjukhuset i Göteborg. Hon har dessutom drabbats av allergier.

Jenny lägger idag sitt arbetssche­ma efter dotterns träningsti­der.

– Alla barn ska få lika mycket uppmärksam­het, men på grund av läkarbesök har Eline fått mer tid. Det är klart att man kan ha dåligt samvete över det ibland. Man får försöka att inte tänka på det, då blir man knäpp.

På armprotesc­entrum i Göteborg har Jenny fått kontakt med en annan mamma och i Vänersborg har hon lärt känna ytterligar­e en vars son gått i samma specialkla­ss som en av Jennys söner.

– Det är skönt att kunna dela positiva och negativa saker. Att få ventilera med någon som kan förstå alla orosmoln. Men det är också skönt att Ålder: 35 år

Bor i: Vänersborg, uppvuxen i Dals-ed.

Familj: Tre barn, särbo och bonusdotte­r.

Gör: Vårdbiträd­e i Vargön.

Intressen: Pyssel, bilar och dokumentär­er.

Det här visste inte så många om mig: Är en extremt dålig förlorare och ännu sämre vinnare.

våra barn kan ha nytta av varandra, säger hon och poängterar att tid för samtal med vänner underlätta­r press och stress i familjeliv­et.

Jenny berättar att hon själv växte upp med föräldrar och lillebror på landet. Först när hon var elva år flyttade familjen in till centrum.

– Det finns så klart betydligt mer saker att hitta på som familj i stan och det är nära till både Trollhätta­n och Göteborg. Men barn behöver också ha tråkigt, man kan inte hitta på något jämt.

– Just det är en stress som jag tror många föräldrar har, framför allt på sommaren och det är ytterligar­e en press att det mesta kostar pengar. Till sist, hur ser den perfekta familjedag­en ut?

– Då äter vi frukost tillsamman­s, för det händer ju typ aldrig! skrattar Jenny.

– Sedan packar vi ihop en picknickko­rg och åker någonstans.

 ??  ??
 ??  ?? “Största utmaningen för familjen var när jag mådde psykiskt dåligt. När jag inte kunde vara den starka mamman som fixade och donade hemma”, säger Jenny Johansson.
“Största utmaningen för familjen var när jag mådde psykiskt dåligt. När jag inte kunde vara den starka mamman som fixade och donade hemma”, säger Jenny Johansson.
 ?? Bild: Madeleine Bäckman ??
Bild: Madeleine Bäckman
 ?? Bild: Madeleine Bäckman ?? “Jag har anammat mycket av min egen uppfostran till mina barn. Med mycket kärlek blir de bra vuxna sen.” säger Jenny. Här med sönerna Eddie och Kevin.
Bild: Madeleine Bäckman “Jag har anammat mycket av min egen uppfostran till mina barn. Med mycket kärlek blir de bra vuxna sen.” säger Jenny. Här med sönerna Eddie och Kevin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden