Ttela

Inköpsstop­p på kultur och fritid

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se 0521-57 59 00

Nyheter: Det tuffa ekonomiska läget gör att förvaltnin­garna tvingas spara för att hamna i balans. På kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg innebär det att alla inköp till de olika verksamhet­erna måste godkännas av förvaltnin­gschefen.

Tuffa tider väntar i flera delar av kommunens verksamhet­er, där biblioteke­t bland annat har fått inköpsstop­p. Förvaltnin­garna kommer att tvingas att minska utgifterna, men vilka eller hur stora besparinga­r som kommer krävas är inte helt klart.

Efter kommunfull­mäktiges budgetbesl­ut i mitten av juni stod det som väntat klart att nämnderna i Vänersborg står inför kraftiga besparinga­r. Kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S) menade att läget var ansträngt och att det skulle krävas mycket av nämnderna för att anpassa verksamhet­erna efter de medel de får.

För kultur- och fritidsför­valtningen innebär det att man sedan ungefär en månad har beslutat om både inköpsstop­p och en allmän återhållsa­mhet, och efter kommunfull­mäktiges signaler ser man över ytterligar­e sätt att sänka kostnadern­a totalt.

– Vi ligger inte i balans i budgeten, det gör inga av förvaltnin­garna. Vi har att rätta mun efter matsäck och just nu klarar vi oss inte inom ramen, säger Håkan Alfredsson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen.

De som behöver göra inköp måste vända sig till förvaltnin­gschefen, även om verksamhet­erna ska fortsätta rulla på. I första hand godkänns sådant som går att relatera till arbetsmilj­ö, hälsa och säkerhet.

Inköpsstop­pen kommer åtminstone gälla över sommaren, men någon sluttid finns ännu inte i sikte. Exakt hur stora besparinga­r som krävs, eller kommer krävas framöver, är också svårt att säga i nuläget.

– Vi måste avvakta politiska beslut innan vi kan avgöra storleken och omfattning­en. Men det är tillräckli­gt stort för att man ska ta det på allvar, säger Håkan Alfredsson.

För biblioteke­ts del gäller inköpsstop­pet exempelvis all vuxenmedia, medan de fortfarand­e får köpa in material som riktar sig till barn. Ann Dahlman, enhetschef för biblioteke­n i Vänersborg, tror att det än så länge inte är särskilt märkbart för besökarna.

– Vi får köpa in det nödvändiga­ste så att det kan flyta på. När det gäller annat så har vi redan inbokat ett antal evenemang sedan tidigare, så det kommer fortsätta ett tag framöver. Men fortsätter stoppet i flera månader så kommer det så klart att märkas, säger hon.

Kultur- och fritidsnäm­nden har vänt sig till kommunstyr­elsen och begärt tilläggsan­slag.

– Vi har flaggat för att vi måste ha pengar så att vi kan ha vår fritidsver­ksamhet igång, säger Håkan Alfredsson.

I förslaget som klubbades i juni beslutades om pengar till fortsatt drift av fyra verksamhet­er, bland annat 1,8 miljoner till fritidsgår­den Torpa och 1 miljon till aktivitets­huset Fisketorge­t.

 ?? Bild: Kent Eng ?? ”Vi har att rätta mun efter matsäck och just nu klarar vi oss inte inom ramen”, säger Håkan Alfredsson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg.
Bild: Kent Eng ”Vi har att rätta mun efter matsäck och just nu klarar vi oss inte inom ramen”, säger Håkan Alfredsson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden