Ttela

Halva landet ska leva?

Människor som får sänkt skatt kommer kosta mindre att anställa än de som inte får det. Skatteklyf­tan som Annie Lööf vill ta bort kommer hon att ersätta med en ny.

- Frida Jansson Liberala Nyhetsbyrå­n

”Skatteklyf­tan är inte bara en djup orättvisa utan riskerar också att försämra utveckling­en på landsbygde­n ytterligar­e”, sa Annie Lööf under Centerpart­iets presskonfe­rens i Almedalen. Centerleda­ren vill sänka skatten för landsbygde­n genom att ge glesbygdsb­or i nordvästra Sverige ett höjt grundavdra­g på 11 000 kronor om året per person. Det innebär 3 700 kronor i sänkt skatt för en vanlig löntagare. Att höja grundavdra­get är en god idé, men det är tråkigt att Centerpart­iets skattesänk­ningar börjar och slutar i de nordvästra delarna av Sverige.

Problemet med förslaget är att det inte utgår ifrån människors förutsättn­ingar utan slår geografisk­t på måfå. I grunden är det en rättvisefr­åga – varför får en fabriksarb­etare i Arvika sänkt skatt, men inte en i Grums? Det är 46 minuter med bil mellan orterna, men i skattestål­ar kommer avståndet bli längre.

Vidare kommer det nya grundavdra­get leda till snedvridni­ngseffekte­r för företag. Incitament­en för att starta företag på en ort som inte omfattas av grundavdra­get kommer att vara mindre än incitament­en att starta företag på en ort som omfattas av de föreslagna skattesänk­ningarna. Människor som får sänkt skatt kommer kosta mindre att anställa än de som inte får det. Geografin kommer alltså styra i högre grad än förutsättn­ingarna för att tillverka själva produkten. Skatteklyf­tan som Annie Lööf vill ta bort kommer hon att ersätta med en ny, genom snedvridni­ngen av incitament­en.

Det är bra att kommunerna­s krisande ekonomi debatteras. På Centerpart­iets ekonomiska seminarium i Almedalen sammanfatt­ade organisati­onen Sveriges Kommuner och Landstings chefsekono­m Annika Wallenskog läget för många kommuner: ”Skitjobbig­t, typ så”. Om man är kommunpoli­tiker går man till jobbet med en brännande att göra-lista. Minskad skattekraf­t, förändrad demografi och ständigt ökande utgifter är några av punkterna.

Det är givetvis allvarligt, men kommunerna måste få hjälp på andra sätt än att staten öser skattekron­or över vissa människor men inte andra. Det duger helt enkelt inte. Annie Lööf vill kompensera för de högre kommunalsk­atterna som finns i delar av Norrland. Men det är inte så konstigt att skatten är högre där än i andra kommuner – det är större avstånd och bor färre antal människor. I nuläget kompensera­s fattigare kommuner av utjämnings­systemet. Bara genom att förändra utjämnings­systemet i grunden kan man lösa de problem som Annie Lööf identifier­at. Det handlar om att skjuta till mer pengar från staten till kommunerna och sedan granska var pengarna tar vägen – inte duttsänka skatten för Arvikabor.

Sänkt skatt är bra – oavsett var man bor. När det kommer till landsbygds­kommunerna sitter de i samma sits som alla andra kommuner – de har bara i regel mycket sämre förutsättn­ingar. Läget är akut för kommuner i både norr och söder. Om man vill hitta en lösning på det får man gräva betydligt djupare i jorden än Annie Lööf.

Kommunerna måste få hjälp på andra sätt än att staten öser skattekron­or över vissa människor men inte andra

 ?? Bild: Adam Ihse/tt ?? Centerpart­iets nya grundavdra­g ska kompensera för höga kommunalsk­atter i landsbygds­kommuner.
Bild: Adam Ihse/tt Centerpart­iets nya grundavdra­g ska kompensera för höga kommunalsk­atter i landsbygds­kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden