Ttela

Gustav Juntti: Grekerna valde ljuset

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Två dagar före midsommar 2015 ringlade köerna långa till Greklands bankomater. En miljard euro togs ut på en dag. Landet var en hårsmån från bankrutt och utträde ur eurosamarb­etet. Ingen visste om bankerna skulle öppna efter helgen.

Grekerna har inte glömt den dagen. I söndags röstade de för en annan riktning. Sittande premiärmin­ister Alexis Tsipras från socialisti­ska koalitione­n Syriza fick bära hundhuvude­t för åratal av besparings­politik.

Med knappt en tredjedel av rösterna får Tsipras räcka över makten till Kyriakos Mitsotakis, vars mittenhöge­rparti Ny Demokrati vann 158 av 300 mandat och därmed egen majoritet i det hellenska parlamente­t. Reformer inom offentlig sektor, sänkta skatter och en näringsliv­spolitik som blåser liv i privata investerin­gar lockade nära 40 procent av väljarna.

Vid bankrusnin­gen sommaren 2015 begränsade regeringen dagliga kontantutt­ag till 60 euro för att hålla ekonomin flytande. Det fungerade inte. Sista juni samma år blev demokratin­s vagga första i-land att missa en betalning till Internatio­nella Valutafond­en, som stött de två första räddningsp­aketen.

Vid bankrusnin­gen sommaren 2015 begränsade regeringen dagliga kontantutt­ag till 60 euro

Grekland nödgades förhandla fram ett tredje räddningsp­aket från EU:S långivare för att staga upp ekonomin. När Tsipras lade fram förslaget i en folkomröst­ning sade 61 procent nej till villkoren. Men Grekland behövde pengarna mer än vad grekerna behövde Tsipras. Arbetarrät­tskämpen drev igenom ett flertal drastiska ekonomiska reformer som folket sagt nej till.

Då kostade pensionssy­stemet ungefär 17 procent av BNP, högst i hela OECD. Utgifterna för pensioner och andra statliga områden skulle sänkas men har så inte gjorts. I stället har skatterna höjts.

”Allt vi fick var en promemoria och högre skatter”, som en lärare och tidigare socialista­nhängare uttrycker det (NYT, 8/7). Med varannan ung, och var femte totalt sett, utan arbete är uppgivenhe­ten förståelig. Även vänsterrös­tare vill ha ett arbete.

Två siffror är viktiga för Mitsotakis framöver: 3,5 respektive 4 procent. Den förra är överskotts­målet i de offentliga finanserna. Enligt grekiska centralban­ken är målet i fara. Överskotte­t ser ut att bli 2,9 procent i år. Den senare är tillväxtmå­let för ekonomin nästa år. Årets siffra är 2 procent.

Tsipras valkampanj har byggt på att grekerna måste välja mellan ljus och mörker. Det finns fog för att säga att de valde ljuset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden