Ttela

Mångfalden begränsas av småpartisp­ärr

-

Låt inte politiker skriva insändare på ”åsikter”, den sidan är till för medborgare. Politiska partier är som sekter – otäcka. Partier som ”represente­rar” medborgare är ett otäckt system då partierna tror sig ha medborgare­s ”mandat” då de i realiteten inte har det. Socialdemo­kraterna Ingvar Carlsson och Göran Persson är, liksom moderaten Anders Björck, exempel på framträdan­de politiker som har intressera­t sig för frågan. Även samhällsde­battören Harry Schein har nyligen tagit upp frågan om enpersonsv­alkretsar.

Ett sådant system ger regeringar med majoritet i riksdagen. Detta innebär att regeringar­na kan föra sin utlovade politik och ställas till svars för den i nästa allmänna val. Ett argument som förts fram inom borgerliga kretsar är att majoritets­val skulle gynna politiker som i första hand är lojala mot väljarna och inte mot partiledni­ngarna. De proportion­ella val som Sverige och de nordiska länderna tillämpar betyder att mandaten i folkrepres­entationen fördelas i relation till hur många röster varje parti har fått. Det innebär att små partier kan komma in i riksdagen och att många partier konkurrera­r med varandra. Ofta begränsas mångfalden av en småpartisp­ärr som ligger mellan tre och fem procent, i Sverige fyra.

Det proportion­ella systemet skapar så kallade vågmästarp­artier, småpartier som genom att ansluta sig till det ena eller andra stora partiet kan erhålla ett högst betydande inflytande. Under den senaste valperiode­n har Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et haft denna roll, under den föregående – Centerpart­iet. Under den svenska parlamenta­rismens moderna historia har ett enskilt parti haft egen majoritet i riksdagen endast under perioden 1968–70, då Socialdemo­kraterna ensamma hade majoritet. Alla andra perioder har Sverige haft antingen minoritets­eller koalitions­regeringar. Sådana regeringar med småpartier i vågmästarr­oll är inte demokrati. MP, V, C, KD eller L ska inte ha något att säga till om, men så är det inte i Sverige. Här får dessa småpartier alldeles för stor roll som så kallade vågmästare. Detta är inte demokrati.

Vaken

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden