Ttela

Västra Götaland – kör varannan frukt i sommar!

- Kristina Sparreljun­g generalsek­reterare för Hjärt-lungfonden

Om svenskarna skulle äta enligt Livsmedels­verkets rekommenda­tioner kan 5 000 dödsfall i hjärtinfar­kt och stroke undvikas varje år – men en ny Sifounders­ökning visar att bara fyra av tio känner till hur mycket grönsaker och frukt vi bör äta enligt rekommenda­tionerna. För att minska dödlighete­n i hjärt-kärlsjukdo­m måste invånarna i Västra Götaland äta nyttigare, skriver Kristina Sparreljun­g, generalsek­reterare för Hjärt-lungfonden.

Sommaren är här och för många invånare i Västra Götaland innebär det en efterlängt­ad tid av vila och energipåfy­llning. Under semestern frångår vi våra vardagsrut­iner, på gott och ont. Vi njuter av grillat kött och rosé, äter glass till mellanmål och tillbringa­r eftermidda­gen i hängmattan. Självklart ska vi kunna unna oss denna tillfällig­a kravlöshet – men det skadar inte att kompletter­a den med lite motion och nyttighete­r.

Sverige hamnar ofta högt när länder rankas efter hur frisk befolkning­en är. Men tittar vi på livslängde­n så ligger Sverige sämre till. På senare år har Sverige visat en relativt svag utveckling jämfört med flera andra länder i Europa. Detta samtidigt som den svenska befolkning­en uppvisar de sämsta kostvanorn­a av alla nordiska länder.

Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblat­s, och i dag är hela 51 procent av invånarna i Västra Götaland feta eller överviktig­a. Forsknings­framsteg och förbättrad vård har bidragit till att dödlighete­n i hjärt-kärlsjukdo­m nästan halverats, men nu riskerar vår livsstil att vända utveckling­en åt fel håll. Det är hög tid att ta signalerna om bättre matvanor på allvar.

Ny forskning från Livsmedels­verket och Lunds universite­t visar tydligt på nyttan av att äta enligt de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna. Enligt studien skulle över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfar­kt och stroke kunna undvikas varje år om svenskarna följde Livsmedels­verkets kostråd – främst med fokus på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.

En Sifounders­ökning av Hjärt-lungfonden visar dock att bara fyra av tio svenskar, 40 procent, känner till Livsmedels­verkets kostråd om att äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Män är mindre hälsomedve­tna än kvinnor; endast 27 procent känner till rekommenda­tionen, att jämföra med 53 procent av kvinnorna.

Vi på Hjärt-lungfonden vill därför uppmana invånarna i Västra Götaland att njuta av sommaren – men på ett balanserat sätt. Kompletter­a frukostfli­ngorna med en näve nyplockade bär eller testa att lägga melon, rödbetor och zucchini på grillen. Cykla till stranden i stället för att ta bilen. Och när hjärnan börjar skicka signaler om den där förtjänta mjukglasse­n: tänk varannan frukt. Då kommer du upp i dina 500 gram innan du anar det.

 ??  ?? Kompletter­a frukostfli­ngorna med en näve nyplockade bär eller testa att lägga melon, rödbetor och zucchini på grillen. Cykla till stranden i stället för att ta bilen, uttrycker debattören.
Kompletter­a frukostfli­ngorna med en näve nyplockade bär eller testa att lägga melon, rödbetor och zucchini på grillen. Cykla till stranden i stället för att ta bilen, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden