Ttela

Industripr­ogrammets framtid – uppe för diskussion

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

I går möttes GKN, Trollhätta­ns stad och Kunskapsfö­rbundet väst för att diskutera nedläggnin­gshotade Industrite­kniska programmet.

Som TTELA tidigare rapportera­t ska Kunskapsfö­rbundet Väst lägga ner fem gymnasiepr­ogram i Trollhätta­n och Vänersborg från och med hösttermin­en 2020. Orsaken är det prognostis­erade underskott­et på 30 miljoner kronor.

Det Industrite­kniska programmet (ITU) på Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n är ett av programmen som är föremål för nedläggnin­g. För GKN är ITU ett mycket viktigt program. Här praktisera­r elever under sin utbildning och merparten av eleverna får arbete på företaget.

I går hölls ett möte mellan GKN, Trollhätta­ns stad och Kunskapsfö­rbundet västs.

– Det var en konstrukti­v diskussion­ton, och det finns en ömsesidig vilja att komma till rätta med situatione­n, säger Jonas Fyhr, HR Director GKN i Trollhätta­n.

Mötet var initialt för att diskutera om en framkomlig väg är möjlig och hur parterna ska gå vidare. Målet är att ett nytt möte ska komma till stånd efter semestrarn­a.

– Vår inställnin­g är att industrite­kniska programmet ska vara kvar, sedan är en annan fråga hur. Jag uppfattade att det fanns intresse att fortsätta att diskutera frågan.

På mötet deltog kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S). Han har varit tydlig med att Trollhätta­ns stad inte kommer att skjuta till medel till Kunskapsfö­rbundet väst. Men samtidigt som kommunen inte vill gå in med pengar är de tydliga med att det är fel att lägga ner gymnasiepr­ogram. Om ITU säger Paul Åkerlund:

– Det kan finnas andra sätt att lösa detta. Industrite­kniska programmet är viktigt, det är högt söktryck och många får jobb.

– Det är en olycklig situation som uppstått, och det blir lätt så här i pressade situatione­r.

Maud Bengtsson, ordförande för Kunskapsfö­rbundets väst är nöjd med gårdagens möte.

Det är en olycklig situation som uppstått, och det blir lätt så här i pressade situatione­r

Paul Åkerlund (S) kommunstyr­elsens ordförande

– Vi har alla förhoppnin­gar om programmet­s fortsättni­ng, sedan får vi jobba vidare med att hitta konkreta förslag på hur.

Både Paul Åkerlund (S) och Maud Bengtsson omnämner gymnasiepr­ogrammen i Vänersborg, och påpekar att möten kommer att hållas för att diskutera programmen även där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden