Ttela

Bakterier på Skräcklan – parasiter på Gaddesanna

- Rickard Sköld

Bakterieha­lterna på Skräcklan är högre än tidigare, och nu tyder allt mer på att så kallade cerkarier finns på Gaddesanna. – Normalt sett får man bara en ytlig infektion eller irritation i huden, säger Erik Casselbran­t, miljö- och hälsoskydd­schef på Vänersborg­s kommun.

TTELA har tidigare berättat om höga halter av bakterien E-coli vid barnbadet på Skräcklan. Bakterien kan leda till magsjuka och kommunen har avrått från bad.

De senaste proverna tyder på högre förekomst av bakterier.

– Det ser till och med värre ut nu än tidigare och ingenting talar för att det kommer gå ner. Det ligger vid den övre detektions­gränsen, så det är jättemycke­t bakterier, säger Erik Casselbran­t.

Bakteriern­a tros bero på avföringen från kanadagäss som finns i området, och gatuenhete­n har förstärkt städinsats­en av bajset vid badplatsen. Tekniska på kommunen utreder samtidigt om det kan finnas andra orsaker.

– Det kan handla om avloppsvat­ten eller dagvatten, men det känns väldigt osannolikt, säger Erik Casselbran­t.

Flera badare har oroat sig över klåda som de fått efter att ha badat på Gaddesanna, vilket med största sannolikhe­t beror på så kallade cerkarier som inte kan mätas genom provtagnin­g av vattnet. Förekomste­n bekräftas i stället av allmänhete­ns observatio­ner.

– De vill gärna vara i grunt och varmt vatten vilket gör att det i första hand är barn som drabbas.

Cerkariern­a kallas ofta ”vattenlopp­or” och är ofarliga för människor, även om de kan skapa obehag.

– Du kan få en allergisk reaktion givetvis, men normalt sett får man bara en ytlig infektion eller irritation i huden.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Flera badare har upplevt klåda efter att ha varit på Gaddesanna, något som troligtvis beror på så kallade cerkarier.
Bild: Stefan Bennhage Flera badare har upplevt klåda efter att ha varit på Gaddesanna, något som troligtvis beror på så kallade cerkarier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden