Ttela

Luft i kalendern bäst för att stressa ner på semestern

Semesterti­derna är här, men hur gör man egentligen för att lyckas slappna av? Enligt professor Ingibjörg Jonsdottir finns det ingen universell sanning som är giltig för alla. ”Det kan lika väl vara genom att se alla säsonger av Game Of Thrones som att spr

-

Att koppla av på semestern kan vara lättare sagt än gjort. Enligt Ingibjörg Jonsdottir, professor på Institutet för stressmedi­cin i Västra Götalandsr­egionen, är det bästa knepet att skippa alla ”borden”.

– Det finns en generell bild av vad vi borde göra för att koppla av, men det finns ingenting som säger att alla mår bäst av att ligga i hängmattan och läsa en bok, säger Ingibjörg Jonsdottir.

Ingibjörg Jonsdottir har forskat på stress i mer än tio år. Hon berättar att hur och när man upplever stress är individuel­lt men att återhämtni­ng är lika viktigt för alla. Däremot är det mindre viktigt hur det går till.

– Hur man bäst återhämtar sig är väldigt individuel­lt. Det kan lika väl vara genom att se alla säsonger av Game Of Thrones som att springa långdistan­s. Att återhämta sig behöver inte betyda att ligga i hängmattan och läsa en bok – det kan göra det, men det kan också innebära mycket annat.

För att hitta den typ av återhämtni­ng som passar en bäst, rekommende­rar Ingibjörg Jonsdottir att man testar sig fram.

– Man får helt enkelt prova och känna efter. Att lägga bort mobilen en stund kan vara bra att testa, men det kan också visa sig att det inte alls ger ro. Vad man vill och behöver varierar ju också från dag till dag, men en bra tumregel kan vara att ägna sig åt någonting man inte gör på jobbet.

Oavsett vad man gör för att återhämta sig, menar Ingibjörg att det kan vara bra att ha en ledig vecka,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden