Ttela

Brevduva flög för långt – landade på parets altan

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Brevduva 2138 tävlade i Danmark förra helgen, men någonstans på vägen kom hon ur kurs och slog sig ner på Lisa och Johans altanräcke i Uddevalla. –Jag visste ju inget om brevduvor. Det är jättespänn­ande, berättar Lisa.

Det var på Lisa och Johan Nilssons altanräcke i Uddevalla som till slut brevduva 2138 landade, trött och törstig. I lördags var hon med sin ägare i Danmark för att tävla, men kom aldrig tillbaka. Egentligen bor duva 2138 i Göteborg – men tog omvägen runt Uddevalla.

– Ägaren berättade att han tävlade med fyra duvor i Danmark i lördags men bara två kom tillbaka. Han blev jätteglad när jag ringde och sa att en av dem var här, berättar Lisa Nilsson.

Att tävla med brevduvor innebär att duvorna släpps från ett gemensamt ställe och ska därifrån ta sig hem till sitt duvslag så snabbt som möjligt. Den duva som håller högst genomsnitt­shastighet vinner.

– Hon var väldigt trött när hon kom så vi har gett henne vatten och mat. Ägaren sa att hon nog stannar ett par dagar för att vila upp sig, sedan kommer hon flyga hem igen, säger Lisa.

Johan berättar att duvan rört sig runt huset sedan hon dök upp.

– Hon satte sig och knackade på fönsterble­cket här och i natt sov hon uppe på den här lampan, berättar han och pekar på huset.

Men mest har hon suttit på altanräcke­t, och vilat.

– Jag visste ju inget om brevduvor, så nu var jag tvungen att googla allt om brevduvor. Det är jättespänn­ande, säger Lisa.

– Jag visste inte ens att det fanns brevduvor, det är lite som på film, säger Johan och skrattar.

Hur hittar man då en brevduvas ägare? Det är något som Lisa nu fått lära sig.

– Det finns något som heter ringlista där alla brevduvor är registrera­de och genom den kan man hitta ägaren. Jag la ut en eftersökni­ng på sociala medier och fick hjälp av en som har brevduvor i Munkedal – han hittade ägaren och gav mig ett telefonnum­mer.

Hur duvan lyckades flyga förbi sitt hem i Göteborg och vidare till Uddevalla, vet de inte. Men en teori är vädret.

– Det har ju blåst väldigt mycket de senaste dagarna så det kan ju varit det, säger Lisa.

 ??  ?? Brevduvan har mest suttit på altanräcke­t hos lisa och johan.
Brevduvan har mest suttit på altanräcke­t hos lisa och johan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden