Ttela

Nära 30 000 skolkare förlorade bidrag

- Anna Lena Wallström/tt

Närmare 30 000 gymnasieel­ever blev av med studiebidr­aget på grund av skolk förra läsåret. Det var elfte läsåret i rad som andelen med indraget bidrag ökade.

Uttryckt i procent var det 8,7 procent av gymnasieel­everna som gick miste om studiebidr­aget 2018/19, jämfört med 8,5 procent läsåret dessförinn­an.

Enligt Centrala studiestöd­snämnden (CSN) var det elever på de fristående gymnasiesk­olorna som stod för ökningen det gångna läsåret. I den gruppen var det 10 procent som skolkade med indraget studiebidr­ag som följd.

Som tidigare är det fler killar än tjejer som skolkar: 64 procent av skolkarna är killar.

Det märks också skillnader mellan de olika gymnasiepr­ogrammen. På naturveten­skapsprogr­ammet fick 4 procent av eleverna studiehjäl­pen indragen, på handels- och administra­tion 16,4 procent.

Den ogiltiga frånvaron kan få tråkiga ekonomiska konsekvens­er. Knappt hälften med indragen studiehjäl­p hinner få återkrav och av dem är det 11 procent som inte betalar och därför hamnar hos Kronofogde­n.

– Vi jobbar mycket med detta. Vi ringer upp unga personer som riskerar att få sina krav överförda till Kronofogde­n. Vi försöker lösa problemet med avbetalnin­gsplaner, vilket ofta har god effekt, säger Andreas Dahlkvist, analytiker vid CSN.

Vi försöker lösa problemet med avbetalnin­gsplaner, vilket ofta har god effekt.

Andreas Dahlkvist analytiker CSN

Enligt honom finns det en rad förklaring­ar till att andelen skolkare ökat under många år. Två av dem är skärpta riktlinjer och noggrannar­e rapporteri­ng från skolor och kommuner.

– Det finns också en massa andra faktorer som inte har direkt med CSN att göra. Skolverket har lyft fram faktorer inom skolan, som stress och prestation­skrav, till att man skolkar. Det är tänkbart att detta påverkar utveckling­en, men det kan vi inte slå fast. I fjol såg vi att de nyanlända eleverna blev många fler och att andelen som miste studiebidr­aget i denna grupp ökade. Den ökningen ser vi inte i år, säger Andreas Dahlkvist.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt/arkiv ?? Andelen gymnasieel­ever som mister studiebidr­aget på grund av skolk ökar.
Bild: Hasse Holmberg/tt/arkiv Andelen gymnasieel­ever som mister studiebidr­aget på grund av skolk ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden