Ttela

Fra-lagen ska prövas i Europadoms­tolen

- Joel Malmén/tt

På onsdagen ska den svenska Fra-lagen prövas i Europadoms­tolens högsta instans – elva år efter att lagen först anmäldes av Centrum för rättvisa. – Det är mycket väntan när det gäller Europadoms­tolen, säger Centrum för rättvisas chef Fredrik Bergman.

I Europadoms­tolens så kallade grand chamber sitter 17 domare, som endast avgör ett fåtal fall per år. Onsdagens muntliga förhandlin­g blir det första tillfället som de ska ta ställning till vilka krav och garantier som ska råda vid hemlig avlyssning.

– Vi hoppas nu på tydliga besked. Det finns ett stort allmänintr­esse i tydlighet kring vilka principer som ska styra integritet­skänslig övervaknin­g, säger Fredrik Bergman.

Fra-lagen, som trädde i kraft 1 januari 2009, ger Försvarets radioansta­lt (FRA) rätt att avlyssna datatrafik som passerar Sveriges gränser i underrätte­lsesyfte.

Centrum för rättvisa anmälde lagen till Europadoms­tolen redan 2008. En första dom i målet kom först förra sommaren, då en domarpanel slog fast att lagen var godtagbar, trots vissa brister.

Efter att Centrum för rättvisa begärt att lagen prövas i högsta instans godkändes begäran i februari i år.

– En väldigt viktig brist i Fra-lagen är att Europadoms­tolen sagt att det måste finnas möjlighet för enskilda att kontroller­a om de fått sin kommunikat­ion olagligt avlyssnad. Där brister det svenska systemet, det finns i praktiken ingen möjlighet till det i dag, säger Fredrik Bergman.

Den andra stora bristen, enligt Bergman, gäller utbytet av underrätte­lse mellan stater.

– Det svenska regelverke­t innehåller i dag inga spärrar för att data som FRA samlar in inte fritt delas med andra stater, utan hänsyn till den enskildes intresse. Det anser vi är oförenligt med Europakonv­entionens krav.

Det kan dröja upp till ett år innan domstolen meddelar sin dom.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Den svenska Fra-lagen ska prövas i Europadoms­tolens högsta instans.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Den svenska Fra-lagen ska prövas i Europadoms­tolens högsta instans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden