Ttela

HD säger nej till Kinautlämn­ing

- Erika Nekham/tt

En utlämning av en kinesisk medborgare till Kina står i strid både med utlämnings­lagen och med Europakonv­entionen. Det konstatera­r Högsta domstolen (HD) i ett yttrande till regeringen, sedan Kina begärt en man, som landets myndighete­r anklagar för ekonomisk brottsligh­et, utlämnad från Sverige.

”Högsta domstolen gör kort sagt bedömninge­n att det finns en risk för både att han ska utsättas för förföljels­e på grund av sin politiska aktivitet och att han ska utsättas för behandling i strid med Europakonv­entionen. Under de förutsättn­ingarna kan utlämning inte ske”, säger justitierå­det Petter Asp i ett pressmedde­lande från HD.

Mannen har tidigare arbetat som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsi­ndustrin, och anklagas för att ha förskingra­t motsvarand­e hundratals miljoner kronor. Mannen själv nekar till brott, och hävdar att han beskylls av politiska skäl.

Enligt HD finns sannolika skäl som talar för att mannen begått i varje fall fyra av de påstådda gärningarn­a. Domstolen bedömer dock att det finns risk för att mannen i Kina kommer att utsättas för förföljels­e av politiska skäl och för att han inte kommer att få en rättvis rättegång.

HD säger också att det finns ”en verklig risk” för att mannen kommer att ”dömas till döden och utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrand­e behandling eller bestraffni­ng”.

Beslutet var väntat, då HD redan i mitten av juni beslutade att mannen inte längre skulle vara häktad i ärendet. Mannen anhölls dock några dagar senare, då eftersom att USA begärt honom utlämnad. I det fallet handlar det om misstankar om penningtvä­ttsbrott och stämpling till penningtvä­ttsbrott i delstaten Kalifornie­n. Det rör sig om 1,6 miljoner dollar, motsvarand­e nästan 15 miljoner kronor.

 ?? Bild: Sofia Tanaka/tt/arkiv ?? Högsta domstolen.
Bild: Sofia Tanaka/tt/arkiv Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden