Ttela

Moderater Ku-anmäler Lövin och Löfven

- Lars Larsson/tt

M vill att KU synar om Stefan Löfven (S) uttalade sig korrekt om utskottets granskning av statsrådet Annika Strandhäll (S). Partiet vill även ha bedömt om vice statsminis­tern och miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) vilselett riksdagen om klimatåtgä­rder.

Maria Malmer Stenergard (M) slår ned på uttalanden som Löfven gjorde när konstituti­onsutskott­et (KU) presentera­de sin granskning den 4 juni. Då sade han att KU klarlagt att Strandhäll inte farit med osanning om turerna när Försäkring­skassans generaldir­ektör petades. Det stämmer inte, enligt Malmer Stenergard.

”Tvärtom har konstituti­onsutskott­et redogjort för ett händelsefö­rlopp som ger vid handen att Strandhäll farit med osanning, men den slutsatsen har utskottet överlåtit åt läsaren att dra”, skriver hon.

Isabella Lövin anmäls, något som Sveriges Radios Ekot var först att rapportera om, av Moderatern­as miljöpolit­iska talesperso­n Jessica Rosenkrant­z.

Lövin kan ha vilselett riksdagen om regeringen­s klimatåtgä­rder inom ramen för det så kallade klimatkliv­et, anser anmälaren och hänvisar till en utvärderin­g som Riksrevisi­onen genomfört. Den pekade på att åtgärderna inte alls var så effektiva och att det saknades ordentliga bedömninga­r. Men det har regeringen, enligt anmälan, försökt mörka.

Utskottet bör, anser Rosencrant­z, granska om Lövin och regeringen ”genom avsaknaden av tillräckli­g och heltäckand­e rapporteri­ng till riksdagen har agerat på ett sätt som riskerar att vilseleda riksdagen och allmänhete­n om klimatkliv­ets kostnadsef­fektivitet och effekter på klimatet.”

Stefan Löfven

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden