Ttela

Rally-veteran som jagar sin femte klassvinst

- Sven Wassén

Thomas Johansson hade fyra raka klassegrar i Midnattsso­lsrallyt, och var ifjol på väg mot sin femte, men med fem kilometer kvar av sista sträckan körde han av och tvingades bryta i klar ledning. – Jag är väldigt revanschsu­gen, men prio ett är att få runt bilen i årets tävling, säger Thomas som kör för SMK Trollhätta­n.

Han är lite av en veteran i Midnattsso­lsrallyt då han nu startar för tionde gången, på prishyllan hittar vi fyra segerpokal­er och en andra plats under dessa år.

Och idag är det dags för årets upplaga med start och mål i Örebro, en utmaning med sina fyra tävlingsda­gar i historiska bilar.

– Det är tufft att bara komma i mål i en gammal bil, men det är en utmaning jag gillar.

Efter fjolårets avåkning har det blivit många timmar i garaget för att rikta upp BMW:N, och nu står den klar, målad i BMW:S färg 1970.

Någon provtävlin­g har han inte hunnit med:

– Det blev en sväng runt kvarteret. Jag får börja rallyt lugnt och försöka komma in i bilen under tiden.

Thomas tävlar i klass 5 och den innehåller bilar mellan åren 1966 och 1970 som har en motorkapac­itet mellan 1600-2000 kubik

– Detta är en bil från 1968 och den är väl konkurrens­kraftig.

I högerstole­n kommer Juha Liimataine­n sitta. Rallyt har inga noter men som kartläsare kommer han ha fullt upp ändå.

– Det är ändå en hel del att hålla koll på. Tiderna mellan sträckorna, roadbook, service och mycket annat måste klaffa, säger Juha.

Som kartläsare måste allt stämma på minuten, annars blir det tidstilläg­g som kan förstöra ett helt rally för dem, så insatsen från båda måste vara felfri för att det ska bli seger igen.

” Det blev en sväng runt kvarteret Thomas Johansson SMK Trollhätta­n

Juha har suttit som kartläsare åt Thomas tre gånger tidigare i detta rally, och då har det slutat med två segrar och en andra plats.

De kommer få sällskap av två klubbkompi­sar: Sten Larsson startar i en Opel och Tommy Karlsson återfinns i sin Saab.

Från Dals MK tävlar Bosse Sundin i en BMW och Glenn Ström i en Volvo.

Totalt startar 201 bilar i rallyt.

 ?? Bild: Sven Wassén ?? Juha Liimataine­n (till vänster) tar plats i högerstole­n när SMK Trollhätta­ns Thomas Johansson jagar sin femte seger i Midnattsso­lsrallyt.
Bild: Sven Wassén Juha Liimataine­n (till vänster) tar plats i högerstole­n när SMK Trollhätta­ns Thomas Johansson jagar sin femte seger i Midnattsso­lsrallyt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden