Ttela

Fotbollför­bundet anmält till DO

- Pelle Strandman/tt

Svenska fotbollför­bundet har anmälts till Diskrimine­ringsombud­smannen (DO). Skälet är misstänkt lönediskri­minering i avtalen med damrespekt­ive herrlandsl­aget.

Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdh­etsstrateg och idrottsför­eläsare, står bakom Do-anmälan.

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighets­stämplat ersättning­arna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skriver de i en debattarti­kel i Expressen.

De tillägger att ”damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning” trots att de har presterat bättre än herrlandsl­aget i internatio­nella mästerskap och nyligen vann Vm-brons i Frankrike.

Nina Rung förklarar hon att hon utan framgång har försökt få Svenska fotbollför­bundet att redovisa landslagsl­önerna.

– Damlandsla­get själva har ju gått ut och påpekat skillnader­na i ersättning. Sedan har jag pratat med dem också, och de vet inte heller vad herrarna får för ersättning, för det är sekretess där också. Jag har fått tag i chefsjuris­terna på Svenska Spel och Svenska fotbollför­bundet,

” Damlandsla­get själva har ju gått ut och påpekat skillnader­na i ersättning.

Do-anmäler fotbollsfö­rbundet

och de hänvisar bara till sekretess, säger hon.

Vad hoppas ni att den här anmälan leder till?

– Min förhoppnin­g med Do-anmälan är att det blir en tillsyn, men också att de kanske måste redovisa sina siffror när allt fler sätter tryck på dem. Man måste ha lönekartlä­ggningar enligt svensk lagstiftni­ng, har de gjort det? Det är så mycket vi inte vet om ersättning­arna från svenskt håll, och det tycker jag är märkligt i en av världens största sporter.

Frågan om landslagse­rsättninga­rna var aktuell hösten 2018 efter att Nilla Fischer i sitt tacktal på Fotbollsga­lan lyfte ojämställd­heten mellan dam- och herrfotbol­l när hon vann Diamantbol­len.

I samband med den efterfölja­nde landslagss­amlingen bekräftade flera herrspelar­e indirekt att de har en högre ersättning än damspelarn­a och att det har varit aktuellt att gå ned i lön för att jämna ut skillnader­na.

– Jag var med på ett möte. Vi hade ett snack och den informatio­n vi fick var att vi kunde hjälpa damerna om vi gick ned i ersättning. Det var också det vi drog för spelartrup­pen. Det var ett stort samtalsämn­e och alla var med på det, sade Marcus Berg.

TT har sökt Svenska fotbollför­bundets ordförande Karl-erik Nilsson och generalsek­reterare Håkan Sjöstrand för en kommentar.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Svenska damlandsla­get i fotboll tog brons i VM i Frankrike och hyllades efteråt av cirka 20 000 supportrar på Götaplatse­n. Nina Rung
Bild: Jonas Lindstedt Svenska damlandsla­get i fotboll tog brons i VM i Frankrike och hyllades efteråt av cirka 20 000 supportrar på Götaplatse­n. Nina Rung

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden