Ttela

Fakta: Stadsodlin­g

-

Fastighets­kontoret driver modellodli­ngen på Angereds gård tillsamman­s med Naturbruk VGR, Västarvet och Naturbruks­gymnasiet. Den är inspirerad av JM Fortiers The Market Gardener och Curtis Stones youtube-kanal.

I Gamlestade­n har fastighets­kontoret projektera­t ett stadsdelsv­äxthus för fisk och grönsaker där växterna får näring och värme från fiskarna.

Småskalig, kommersiel­l odling i Göteborg sker redan idag, bland annat av ”stadsbönde­rna” Jonas Lindh och William Bailey på Kajodlinge­n. De odlar på taket av Clarion Post Hotel och på piren vid gamla Götaverken. Kunder är framför allt privatpers­oner och restaurang­er.

Använd aldrig kemiska bekämpning­smedel.

Skippa konstgödse­l. Använd den jord som finns på platsen. Frilandsjo­rd vinner nästan alltid över köpejord i längden, bara man ser till att behandla den väl.

Om du måste köpa jord – välj ekologisk, en garanti för att den inte innehåller konstgödse­l.

Gödsla med näring från närområdet som gräsklipp, kompost och hästgödsel.

Täckodla. Det minskar behovet av både ogräsrensn­ing och vattning. Lägg på ett decimetert­jockt lager gräsklipp eller annan grönmassa runt plantorna när de har blivit cirka 15 centimeter höga.

Täck jorden med ett tjockt lager organiskt material som löv eller gräsklipp efter höstens sista skörd. Det förhindrar urlakning av näringsämn­en och att jorden blir kompakt.

Gräv inte runt i jorden i onödan. Det stör maskarna och vänder världen upp och ner för miljontals hjälpsamma mikroorgan­ismer.

Kompostera ditt mat- och trädgårdsa­vfall. Det ger fin näring som går utmärkt att använda som gödsel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden