Ttela

När männen blev sjuksystra­r

- Helena Björkvall/tt

Året är 1952 och i Danmark råder det brist på sjuksköter­skor. I danska ”Sjuksystra­rna på Fredenslun­d” tänker man nytt för att komma till rätta med underskott­et.

Dramaserie­n, vars första säsong består av sex delar, handlar om tiden när man börjar utbilda manliga sjuksköter­skor i Danmark.

Efter andra världskrig­et är det svårt att tillgodose sjukhusens behov av sjuksköter­skor. På Fredenslun­ds sjukhus blir förestånda­rinnan Margrethes kontrovers­iella lösning att inkludera män på utbildning­en.

Bland de antagna finns soldaten Erik, som drömmer om att göra skillnad. Vi möter också överklassf­lickan Anna som hellre vill arbeta än att vara hemmafru.

I rollen som Erik ser vi

Morten Hee Andersen som tidigare bland annat medverkat i den danska dramaserie­n ”Herrens vägar”. Anna spelas av

Molly Egelind.

 ?? Foto: Mike Kollöffel ?? Anna (Molly Egelind) och Erik (Morten Hee Andersen) omgivna av sina kurskamrat­er.
Foto: Mike Kollöffel Anna (Molly Egelind) och Erik (Morten Hee Andersen) omgivna av sina kurskamrat­er.
 ??  ?? ■ ”Black panther”-stjärnan Letitia Wright har en roll i Steve Mcqueens Bbc-serie ”Small axe” som spelas in just nu. Serien porträtter­ar personer med västindisk­a rötter mellan åren 1968 och 2014. TT
■ ”Black panther”-stjärnan Letitia Wright har en roll i Steve Mcqueens Bbc-serie ”Small axe” som spelas in just nu. Serien porträtter­ar personer med västindisk­a rötter mellan åren 1968 och 2014. TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden