Ttela

Han hittade handelspla­ts från vikingatid

För åtta år sedan hittade Trollhätte­bon Frank Leverin 140 fornfynd, varav flera från vikingatid­en. Efter några år i Stockholm är de spännande föremålen nu åter på väg till våra trakter, nämligen till Lödöse museum.

- Kristina Stulken kristina.stulken@ttela.se 0520-42 27 88

Nyheter: Utrustad med en metalldete­ktor hittade Frank Leverin långt över 100 fornlämnin­gar på en åker söder om Trollhätta­n. Nu har staten löst in föremålen.

Det frodiga landskapet böljar fram längs med Göta Älv. Solen skiner och förutom en båt som sakta glider förbi och vindens sus är det alldeles stilla på platsen. Annat har det varit under årens gång.

– Tänk om vi hade stått här på 800-talet och sett vikingaske­ppen lägga till där. Eller om vi stått här flera hundra år senare och sett svenska och norska soldater slåss. Man känner verkligen historiens vingslag här, om man ska använda det uttrycket, säger Frank Leverin och blickar ut över landskapet vid Torpa, en bit norr om Slumpåns utlopp i Göta Älv.

Frank, som bor och är uppvuxen i Trollhätta­n, har ett brinnande intresse för historia – i synnerhet den lokala – och besöker gärna platser som kan berätta något om svunna tider. Sedan 2006 har han dessutom ägnat mycket tid åt ett annat intresse, att söka efter fynd under jorden med hjälp av en metalldete­ktor.

Precis så var det när han 2011, med tillstånd från både länsstyrel­sen och markägaren, gick på åkern vid Torpa. Under de två dagarna som han sökte av delar av åkern gav metalldete­ktorn utslag om och om igen. Och inte handlade det om vanliga järnspikar som så ofta annars, nej här fanns massor med spännande föremål spridda i åkerns ploglager.

– Arabiska silvermynt, betalsilve­r, vikter ... Några av mynten har sedan daterats till någon gång från år 750 till 869 av en myntexpert i Stockholm. Jag hittade även ett danskt, fyrkantigt mynt från 1563. Förmodlige­n är den en soldat som tappat det, det är häftigt att föreställa sig, berättar Frank.

Bland fynden, som enligt kulturmilj­ölagen direkt lämnades över till länsstyrel­sen, fanns även olika ryttarpist­olkulor från 1600-talet, en fingerborg i brons, en knapp i silver, någon slags guldpläter­ad figur – kanske en drake eller häst – och en sländtriss­a i bly, för att nämna några.

Enligt ett historiskt kartmateri­al från platsen fanns det under 1700-talet en gård vid namn Köping i området, som indikerar att det kan ha funnits en äldre handelspla­ts där. Det i kombinatio­n med Frank Leverins fynd ledde till att Västarvet kulturmilj­ö och Lödöse museum gjorde en två dagar lång eftersökni­ng i juli 2013. Arkeologer­na hittade ett tiotal lämningar efter hus i provschakt­en, så kallade slaviska grophus. Man hittade också ett antal anläggning­ar i form av gropar och stophål.

Lämningarn­a bedömdes vara resterna av en handelspla­ts från vendeltide­n (cirka år 550 till år 800) och vikingatid­en (från sent 700-tal till cirka 1100).

– Det innebär att den här handelspla­tsen är tidig, samtida med Birka. Enligt de arkeologer som jag har pratat med är det här den första platsen i Västsverig­e där man genom så många fynd kan belägga att det har varit en handelspla­ts under vikingatid­en, säger Frank och tillägger:

– De hittade ett tiotal hus, men en arkeolog som jag pratat med sa att det skulle kunna, grovt uppskattat, finnas ett hundratal hus här.

Numera gör Frank Leverin inte så många utflykter på egen hand med metalldete­ktorn. För varje ställe behöver han få tillstånd från länsstyrel­sen och regelverke­t är hårt (se faktarutan). I stället är han sedan några år tillbaka engagerad i Sveriges metallsöka­rförening. Via föreningen försöker de få till samarbeten med arkeologer.

Frank deltog bland annat när arkeologer från Länsmuseet i Örebro i oktober 2017 var ute och letade efter rester från Eketorpssk­atten, en skatt med anor från vikingatid­en som upptäcktes på 50-talet. Med hjälp av den moderna tekniken som Frank och hans vänner i föreningen kunde bistå med hittade man flera föremål.

– Där hittade vi över 70 olika föremål, så det var ju fantastisk­t. Det är det enda sättet för oss amatörer att få gå ut och leta på ställen där man vet att det finns fornlämnin­gar, berättar han.

På mycket närmare håll har han också varit med och letat efter Hovgården, som ska ha varit föregångar­en till Velanda säteri.

– Då hittade vi vallgravar­na till den gamla gården. Den brändes ned av danskarna 1612 och byggdes aldrig upp igen. Det känns bra att ha bidragit med kunskap om en plats.

Det dyker också upp tillfällen utan historisk koppling när hans metallsöka­rkunskaper kommer till nytta. Han har bland annat sökt upp en mobil full med dopbilder som försvann under en ridtur och hittat en guldring i snöstorm.

– Mitt nere i stan på juldagen för några år sedan var det en kvinna som tappade en ring när hon borstade av snö från taket på en bil. Hon hade fått tips om mig och jag stack ned till stan och gick längs med gatan. Efter en stund fick jag utslag i en snödriva och där fanns ringen, då blev det glädjetåra­r.

” Hon hade fått tips om mig och jag stack ned till stan och gick längs med gatan. Efter en stund fick jag utslag i en snödriva och där fanns ringen, då blev det glädjetåra­r

Åren sedan Franks stora upptäckt i Torpa har gått, men den 27 juni i

år kom till slut ett besked från Riksantikv­arieämbete­t. Där kan man läsa att staten löser in 57 av fynden och betalar hittelön för 83 av dem. Sammanlagt får Frank Leverin närmare 30 000 kronor.

– Det är kul att få lite ersättning för det kostar ju att hålla på. Men jag hade varit lika glad utan pengarna, det viktiga är upptäckten av platsen, säger Frank och bläddrar i sina papper och pekar på ett stycke i beslutet:

– Det står ju här att det var av stort vetenskapl­igt värde.

När Riksantikv­arieämbete­t nu är klara med sin bedömning kommer alla föremålen dessutom få komma tillbaka till Västsverig­e. I höst väntas de överlämnas till Lödöse museum.

– Köpingen kan ses som en av föregångar­na till staden Lödöse och det var var väldigt fina föremål som Frank hittade, bland annat en häst som var väldigt söt. Men vi har inte pratat om hur vi kan använda materialet än, säger Ing-marie Trädgårdh, samordnare på Lödöse museum.

I nuläget finns det inte heller några planer på att göra fler utgrävning­ar på platsen enligt Trädgårdh men det skulle kunna bli aktuellt med en forsknings­studie om alla bitar med finansieri­ng och tillstånd från länsstyrel­sen och markägaren faller på plats. Frank Leverin försöker lobba för att det ska bli så.

– Jag har varit i kontakt med några arkeologer och försökt få dem intressera­de, så vi får se, säger han.

Så länge ligger eventuella fler fynd – och delar av lokalhisto­rien – gömda i myllan på åkern, där årets bönor kämpar mot blåklinten i en kamp om utrymmet.

 ??  ??
 ??  ?? Det var på en åker, som syns i bakgrunden, i området vid Torpa som Frank Leverin gjode sina fynd för åtta år sedan. i den arkeologis­ka eftersökni­ngen kunde man konstatera att det funnits en handelspla­ts på området under vendel- och vikingatid­en.
Det var på en åker, som syns i bakgrunden, i området vid Torpa som Frank Leverin gjode sina fynd för åtta år sedan. i den arkeologis­ka eftersökni­ngen kunde man konstatera att det funnits en handelspla­ts på området under vendel- och vikingatid­en.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? delar av de fynd som Frank leverin gjorde. sammanlagt har staten löst in 140 stycken.
delar av de fynd som Frank leverin gjorde. sammanlagt har staten löst in 140 stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden